Sjeverna Koreja najavila nove testove

Sjeverna Koreja je u četvrtak najavila nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne testove koji će za cilj imati Sjedinjene Države, dramatično pojačavši svoje prijetnje zemlji koju naziva “zakletim neprijateljem”.

“Nećemo zamaskirati činjenicu da su razni sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo lansirati, te nuklearni test koji ćemo uskoro provesti, usmjereni prema SAD-u”, objavio je sjevernokorejski nacionalni odbrambeni odbor, a prenijela agencija KCNA.

Do objave je došlo dan nakon što je Vijeće sigurnosti u rezoluciji jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u decembru.

Udar iz Pekinga

Južna Koreja i drugi posmatrači vjeruju da je Sjeverna Koreja tehnički spremna za svoj treći nuklearni test i da odluka o datumu zavisi od novog čelnika Kim Jong-una.

Kina, najvažnija sjevernokorejska diplomatska saveznica, pristala je na rezoluciju usvojenu u srijedu. Njome se, između ostaloga, potvrđuju i osuđujuće rezolucije nakon dva sjevernokorejska nuklerana testa 2006. i 2009. godine.

Kinesko pristajanje na rezoluciju bio je težak diplomatski udarac za Pyongyang, a ova će sjevernokorejska prkosna najava biti veliki izazov za Peking, koji prolazi kroz proces tranzicije vlasti.


Južnokorejska predsjednica želi bolju
saradnju sa sjevernim susjedom [Reuters]

Novi predsjednik Xi Jinping i novo partijsko čelništvo dužnost će preuzeti u martu.

“Svih ovih godina tokom brojnih neuspješnih krugova šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu mogli smo vidjeti da je utjecaj Pekinga na Pjongjang, zapravo, vrlo ograničen. Kina ih samo može pokušati uvjeriti da ne provode svoje prijetnje”, rekao je Cai Jian, stručnjak za korejska pitanja na Univerzitetu u Šangaju.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja može izvesti nuklearni test već u februaru, u vrijeme kada će na dužnost stupiti nova južnokorejska predsjednica ili kada se slavi godišnjica rođenja bivšeg vladara Kim Jong-ila.

Poziv na suzdržanost

Sjevernoj Koreji su rezolucijama UN-a i nametanjem sankcija zabranjeni nuklearni eksperimenti i uvoz nuklearne tehnologije.

Kina je sve strane uključene u sjevernokorejski problem pozvala na suzdržanost.

“Sve bi se strane trebale suzdržati od akcija koje mogu dovesti do rasta napetosti u regiji”, kazao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

“Nadamo se da će svi ostati mirni i dobro odmjeriti svoje riječi i akcije, uzimajući u obzir svoje dugoročne interese”, dodao je.

“Sve bi se strane trebale suzdržati od akcija koje mogu dovesti do rasta napetosti u regiji.”

Washington je pozvao Pjongjang da ne provodi novi nuklearni test. “Hoće li Sjeverna Koreja to učiniti zavisi od nje. Nadamo se da neće. Pozivamo ih da to ne čine. Ovo nije vrijeme za podizanje napetosti na Korejskom poluotoku”, rekao je Glyn Davies, američki posebni predstavnik za Sjevernu Koreju koji se nalazi u posjeti Seulu.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett, u svom javljanju iz Busana u Južnoj Koreji, rekao je da su dvije ključne stvari, koje su isplivale iz najave Pjongjanga – retorika protiv SAD-a i potvrda trećeg nuklearnog testa, započele razgovore o “potencijalnim novim bilateralnim sankcijama SAD-a i Južne Koreje spram Sjeverne Koreje”.

On je dodao da Park Geun-hye, novoizabrana predsjednica Južne Koreje, želi više saradnje sa Sjevernom Korejom zbog rasprostranjene humanitarne krize, te da je rekla kako humanitarna pomoć ne bi trebala biti isključena.

“Ali ova retorika i siguran treći nuklearni test će otežati prva dva mjeseca njenog predsjedničkog mandata”, dodao je Fawcett.

Izvor: Al Jazeera i agencije