Sjeverna Koreja ne odustaje od razvoja nuklearki

Sjeverna Koreja kaže da je SAD približio svijet nuklearnom ratu (AP)

Vlasti Sjeverne Koreje poručile su Sjedinjenim Američkim Državama i ostatku međunarodne zajednice da će nastaviti svoj plan razvoja nuklearnog oružja, bez obzira na izolaciju i sankcije koje im se nameću.

Stalni izaslanik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima Kim In-ryong obratio se učesnicima na posljednjem zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a i poručio da će zvanični Pjongjang nastaviti jačanje nuklearnog fronta ne osvrćući se na pritiske, sankcije, niti eventualne vojne napade drugih zemalja, javlja Anadolija.

“SAD pokušava pritiscima da stavi pod kontrolu Sjevernu Koreju. Nama nije važno šta drugi govore, koje sankcije i pritiske uvode, niti kakve vojne napade pripremaju. Mi nećemo odustati sa puta razvoja nuklearnog arsenala što je naš izabrani plan za odbranu suvereniteta naše domovine”, poručio je ambasador Kim.

‘Agresorski manevri’

Podsjetivši da neprijateljstvo između SAD-a i Sjeverne Koreje traje već pet decenija, Kim je kazao da su SAD i Južna Koreja aprilskim i majskim “agresorskim vojnim manevrima” više nego ikada ranije svijet približili nuklearnom ratu.

Kim je također optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju da prema Sjevernoj Koreji vode politiku neviđenog neprijateljstva.

“SAD stalno modernizira svoje nuklearno oružje, a zabranjuje drugima da razvijaju i testiraju balističke projektile ili nuklearke. To je stvarno sramotna oholost, podizanje sebe iznad drugih i dvoličnost”, poručio je Kim.

Izvor: Agencije