Sjeverna Koreja: Nemilosrdan odgovor u slučaju pomorske blokade

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump telefonski su razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku (Reuters)

Sjeverna Koreja upozorila je da će preduzeti “nemilosrdne mjere” u cilju svoje odbrane ukoliko SAD odluči nametnuti pomorsku blokadu, što Pjongjang vidi kao ratni čin, javljaju sjevernokorejski mediji.

Rasprava o mogućoj američkoj blokadi mora kod Korejskog poluotoka pojavila se posljednjih sedmica u medijskim izvještajima i akademskim krugovima, što je dodatno povećalo tenzije između Washingtona i Pjongjanga.

“Trumpova banda… vodi situaciju na Korejskom poluotoku sve bliže i bliže ivici rata, djelujući neodgovorno bez ikakvog razloga”, objavila je Korejska centralna novinska agencija u četvrtak.

‘Čin hirovitog kršenja suvereniteta’

“Morska blokada je čin hirovitog kršenja suvereniteta i dostojanstva nezavisne države i čin ratne agresije, koji se ne može tolerirati.”

Američki državni sekretar Rex Tillerson nedavno je pomenuo “pravo na prekid prevoza robe u pomorskom saobraćaju” kao i iz Sjeverne Koreje.

“Ukoliko SAD i njegovi sljedbenici pokušaju provesti pomorsku blokadu protiv naše zemlje, smatrat ćemo to ratnim činom i odgovoriti na to nemilosrdnim kontramjerama u cilju odbrane, kao što smo u više navrata upozorili”, navela je sjevernokorejska novinska agencija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump telefonski su razgovarali o bilateralnim odnosima i situaciji na Korejskom poluotoku, saopćio je Kremlj rano u petak.

Japan pojačava sankcije

Oba su čelnika pristala nastaviti kontakte, izvijestili su iz Kremlja, ne navodeći pojedinosti.

Istovremeno je Japan objavio da će nametnuti dodatne sankcije Sjevernoj Koreji jer Pjongjang i dalje prijeti raketama i nuklearnim programom, izjavio je u petak glavni glasnogovornik japanske Vlade.

Generalni sekretar Vlade Yoshihide Suga izjavio je na konferenciji za novinare kako će Japan zamrznuti imovinu još 19 sjevernokorejskih institucija.

Izvor: Agencije