Sjeverna Koreja objavila pismo Madura upućeno Kimu

Maduro u pismu Kimu potvrđuje da će posvećeno raditi na učvršćivanju veza dvije države. (EPA)

Severna Koreja objavila je da je venecuelanski predsenik Nicolas Maduro uputio pismo severnokorejskom lideru Kim Jong Unu u kome mu potvrđuje da će posvećeno raditi na učvršćivanju veza dve države.

“Kim Jong Un je primio poruku i pozdrave Nicolasa Madura, predsednika Venecuele 27. jula”, prenela je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na severnokorejsku KCNA.

Kako se navodi, Severna Koreja je 27. jula obeležila Dan pobede u Korejskom ratu, prikazujući potpisivanje Korejskog sporazuma o ratnom primirju 27. jula 1953. godine, sa SAD kao svoj trijumf.

Saradnja zemalja pod američkim sankcijama

Na razvijanje odnosa i saradnju u međunarodnoj zajednici Sjevernu Koreju je ove sedmice pozvao i iranski predsednik Hassan Rouhani, prilikom posete šefa severnokorejske diplomatije Ri Yong Hoa.

Rouhani je tom prilikom naglasio da su Iran i Severna Koreja “uvek imale bliske poglede” na mnoga pitanja, prenosi Reuters.

Inače, sve tri zemlje su u višegodišnjim lošim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pod američkim sankcijama.

Maduro je pismo uputio nekoliko dana nakon pokušaja atentata dronom, za koji je, između ostalog, optužio i “plaćenike” iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Izvor: Agencije