Sjeverna Koreja: Odluka SAD-a teška provokacija

Trump je ranije rekao da se Pjongjang odavno trebao naći na listi (AP)

Sjeverna Koreja odgovorila je danas na odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da ovu azijsku državu vrati na listu država sponzora terorizma, nazvavši potez američkog čelnika “teškom provokacijom i agresivnim prekršajem”, navode sjevernokorejski državni mediji.

Trump je Sjevernu Koreju vratio na listu država sponzora terorizma u ponedjeljak. Ovo uvrštavanje omogućava zvanični Washington da nametne više sankcija i izaziva veću opasnost od sve jačih tenzija zbog sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja i projektila.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju KCNA, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje nazvao je odluku SAD-a “sramotnim ponašanjem” i odbacio tvrdnje da je Sjeverna Koreja umiješana u terorističke akcije.

‘Kampanja maksimalnog pritiska’

Trump je ranije rekao da se Pjongjang odavno trebao naći na listi i da je ovo dio “kampanje maksimalnog pritiska” protiv te države.

Trenutno se na listi nalaze Iran, Sudan i Sirija.

“Osim toga što prijeti svijetu nuklearnim uništenjem, Sjeverna Koreja više je puta podržala činove međunarodnog terorizma, uključujući i atentate na stranoj teritoriji”, kazao je Trump, prenosi AP.

Nakon odluke Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv 13 kineskih i sjevernokorejskih organizacija, koje su optužene da su pomagale Pjongjangu da izbjegne nuklearne restrikcije i podržavale Sjevernu Koreju posredstvom trgovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije