Sjeverna Koreja osporava sankcije UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je lansiranja raketa, smatrajući da ona predstavljaju prijetnju za mir i sigurnost u svijetu (Arhiva)

Sjeverna Koreja osporila je to što glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pravda sankcije UN-a protiv njenog nuklearnog programa, objavila je sjevernokorejska državna agencija.

Stalni predstavnik Pjongjanga u UN-u je uputio pismo Banu, ocijenivši da usvojene sankcije nakon nuklearnih testova Sjeverne Koreje i lansiranja satelita, nemaju legalne osnove, prenosi KCNA.

Vijeće sigurnosti UN-a je u martu nametnulo svoje najoštrije sankcije preduzete do danas protiv Sjeverne Koreje nakon četvrte nuklearne probe izvedene u januaru i ispaljivanja rakete dugog dometa narednog mjeseca u toj državi.

Pjongjang je i ranije bio pogođen sankcijama zbog nuklearnih proba izvedenih 2006., 2009. i 2013. godine i niza ispaljivanja raketa dugog dometa, predstavljajući to kao lansiranje satelita.

Pjongjang: Zašto SAD nije sankcioniran?

Vijeće sigurnosti je osudilo ta lansiranja, smatrajući da ona predstavljaju prijetnju za mir i sigurnost u svijetu.

Međutim, sjevernokorejski predstavnik u UN-u je uvjeren da nijedan sporazum ili međunarodni zakon, kao što su Povelja UN-a i Sporazum o nuklearnom nenaoružavanju, ne utvrđuje da nuklearne probe predstavljaju prijetnju za mir i sigurnost.

U ovom pismu on također pita zašto Vijeće sigurnosti nije nikada usvojilo sankcije protiv Sjedinjenih Američkih Država ili svih drugih zemalja koje su pristupile nuklearnim probama ili ispaljivanja balističkih raketa.

Ako se ne postigne pojašnjenje o pravnom nivou, on naglašava kako će se smatrati da se Vijeće sigurnosti bavi dvostrukim standardima politike i mjera.

Sjeverna Koreja kaže da joj treba atomsko oružje da bi se odbranila od onoga što ona smatra kao nuklearnu prijetnju od SAD-a, objavio je AFP.

Izvor: Agencije