Sjeverna Koreja otkazala razgovore s Južnom Korejom

Pentagon je saopćio da je vojna vježba s Južnom Korejom rutinska i ima isključivo odbrambeni karakter (EPA)

Severna Koreja saopštila je da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD-om.

Međukorejski sastanak trebalo je da se fokusira na planove za sprovođenje deklaracije objavljene na njihovom samitu 27. aprila u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži “potpunoj denuklearizaciji”.

Na sastanku je trebalo da budu započeti razgovori o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata, prenosi AP.

Agencije Johnap i KCNA su prvobitno javile da je sastanak otkazan, a Pjongjang je kasnije doveo u pitanje da li će samit SAD-a i Severne Koreje, na kom bi trebalo da se sastanu američki predsednik Donald Trump i severnokorejski lider Kim Jong-un, zakazan za 12. jun u Singapuru, moći da se održi po planu.

Bijela kuća razmatra saopćenje Pyonyanga

Jonhap je takođe javila da su u petak započele dvonedeljne vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje.

Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Američke Države upoznate sa izveštajima južnokorejskih medija da je Severna Koreja suspendovala razgovore na visokom nivou sa južnim susedom.

“SAD će nepristrasno razmotriti šta je to saopšteno iz  Severne Koreje te nastaviti da blisko sarađuju sa svojim saveznicima”, izjavila je portparolka Bele kuće Sarah Sanders.

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom, koja je počela u ponedeljak i trebalo bi da traje do 25. maja, rutinska i ima isključivo odbrambeni karakter.

Izvor: Agencije