Sjeverna Koreja prijeti nemilosrdnim napadima

Za nekoliko sedmica bit će objavljeno gdje će antiraketni sistem biti postavljen (Reuters)

Vojska Sjeverne Koreje poručila je da će poduzeti “fizičke mjere”, nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja zaprijetili da će postaviti antiraketni sistem THAAD na Korejski poluotok.

Seul i Washington su u petak saopćili da će antiraketni sistem biti postavljen zbog rastućih nuklearnih sposobnosti Pjongjanga i balističkih raketa.

“Bit će fizičkog odgovora od nas, čim  bude objavljena lokacija i vrijeme postavljanja invazijske sprave SAD-a THAAD u Sjevernoj Koreji”, navela je Vojska Sjeverne Koreje u saopćenju.

Nemilosrdni napadi

Vojska te zemlje upozorava “svoje neprijatelje da je Korejska narodna armija spremna izvršiti nemilosrdne napade kako bi zaštitila Sjevernu Koreju”.

I Kina je reagirala na najavu postavljanja antiraketnog sistema THAAD na Korejskom poluotoku.

Ta zemlja je navela da bi to ozbiljno naškodilo regionalnoj sigurnosti Sjeveroistočne Azije.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye istakla je da taj potez ima čisto odbrambeni karakter.

“Međunarodna zajednica će znati da mi nemamo namjeru napasti drugu državu. Ovo su samo odbrambene mjere, da bismo zaštitili naš narod i zemlje”, kazala je.

Za nekoliko sedmica bit će objavljeno gdje će antiraketni sistem biti postavljen, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak pozvale Sjevernu Koreju da se suzdrži od saopćenja i akcija koje podižu tenzije u regiji.

Washington je tako odgovario na upozorenje Sjeverne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je ta zemlja uvela sankcije protiv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Izvor: Al Jazeera i agencije