Sjeverna Koreja prijeti uništenjem Japana i SAD-a

Pjongjang je nedavno obavio svoj šesti i dosad najsnažniji nuklearni test (EPA)

Sjevernokorejski državni odbor objavio je da će Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Korejski azijsko-pacifički mirovni odbor, državna agencija koja se bavi vanjskim odnosima Sjeverne Koreje i propagandom, također je pozvao na raspuštanje Vijeća sigurnosti UN-a, koje je proglasio “oruđem zla” sastavljenim od korumpiranih zemalja kojima upravlja SAD.

“Četiri otoka arhipelaga trebaju biti potopljena u more nuklearnim bombama Juchea. Japan više ne treba postojati pokraj nas”, naveo je Odbor u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Juche je državna ideologija Sjeverne Koreje koja kombinira marksizam i nacionalizam, a osmislio ju je osnivač države Kim Il-sung, djed sadašnjeg čelnika Kim Jong-una.

Nove, oštrije sankcije UN-a

Napetosti na Korejskom poluotoku pojačale su se nakon 3. rujna, kad je Pjongjang obavio svoju šestu i dosad najsnažniju nuklearnu probu.

Kao odgovor na to kršenje rezolucija UN-a, Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je prihvatilo novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Odbor je na te sankcije reagirao novim prijetnjama.

“Svedimo kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država na pepeo i mrak! Pokažimo svoj bijes tako što ćemo mobilizirati sva svoja sredstva odmazde koja smo dosad pripremili!”, navodi se u priopćenju Odbora.

Izvor: Agencije