Sjeverna Koreja prijeti zbog novih sankcija

Pjongjang je rekao da je lansiranje predstavljalo isključivo naučnu misiju stavljanja komunikacionog satelita u orbitu (AP)

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će ojačati vojne snage, uključujući nuklearni program, nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je proširilo sankcije zbog lansiranja zabranjene rakete dugog dometa prošlog mjeseca.

“Poduzeti ćemo mjere da pojačamo i osnažimo našu odbrambenu vojnu silu, uključujući nuklearni program”, saopštilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, javila je državna novinska agencija KCNA, a prenosi Reuters.

Sjevernokorejska agencija za istraživanje svemira i nova imena pojedinaca od utorka navečer nalaze se na listi sankcija UN-a.

Njima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje.

Rezolucija, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, oštro osuđuje Sjevernu Koreju za lansiranje rakete 12. decembra.

SAD i Kina sedmicama su pregovarale na visokom nivou o mogućem međunarodnom odgovoru, prije nego što je rezolucija predstavljena 15-članom Vijeću.

Vlada SAD-a tražila je oštre mjere protiv Pjongjanga, dok je Kina pokušavala zaštititi svog saveznika od novih sankcija.

Ranije nuklearne probe

Osiromašena, ali nuklearno naoružana, Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu dugog dometa u decembru, izazivajući globalnu zabrinutost, osude Ujedinjenih naroda (UN) i pozive od SAD-a i njegovih saveznika za uvođenjem težih sankcija.

Pjongjang je rekao da je lansiranje predstavljalo isključivo naučnu misiju stavljanja komunikacionog satelita u orbitu.

Javnost je to većinom doživjela kao prerušenu probu balističke rakete, čime su prekršene rezolucije UN-a uvedene nakon nuklearnih proba Sjeverne Koreje 2006. i 2009.

Obje probe su izvedene nakon lansiranja raketa dugog dometa.

SAD-Koreja institut na Univerzitetu Johns Hopkins je na osnovu analize satelitskih snimaka prošlog mjeseca saopćio da je Sjeverna Koreja spremna izvesti nuklearnu probu za sedmicu-dvije nakon dobijanja takvog naloga, pošto je obnovila oštećeni poligon za nuklearne testove.

Izvor: Agencije