Sjeverna Koreja: Simulacija stvarnog rata

Kim Jong-un je naredio vježbu bojevom municijom kako bi se isprobala sposobnost artiljerijskih jedinica da "vode stvarni rat" (AFP)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadgledao je artiljerijsku vježbu bojevom municijom koja je imala za cilj da simulira “stvarni rat”, prenijeli su u utorak državni mediji, dan nakon što je u Južnoj Koreji nova predsjednica Park Geun-hye  položila zakletvu i stupila na dužnost.

“Beskonačan baraž granata ispaljen je iz artiljerijskih oružja na ”neprijateljske pozicije“, a njihova rika je potresala nebo i zemlju i sve su bile obavijena plamenom”, objavila je agencija KCNA. 

“Usmjeravajući pogled ka ‘neprijateljskim položajima’ u plamenu, vođa je bio zadovoljan”, dodala je zvanična sjevernokorejska agencija.

Serija vježbi

KCNA nije dala tačno vreme i lokaciju vježbe, ali njeno objavljivanje je uslijedilo dan nakon inauguracije prve južnokorejske predsjednice, koja je poručila da neće tolerirati provokacije od strane Sjeverne Koreje.

Prema KCNA, Kim Jong-un je naredio vježbu bojevom municijom kako bi se isprobala sposobnost artiljerijskih jedinica da “vode stvarni rat”, prenio je AFP.

To je posljednja u seriji vojnih vježbi na Sjeveru koje je nadgledao Kim Jong-un poslije izvođenja treće nuklearne probe početkom mjeseca.

Od tada Pjongjang održava visok stepen uzbune i stalne vojne vježbe duž granice s Jugom, prenosi Tanjug.

Prošle nedjelje Kim Jong-un je sa najvišim vojnim komandantima posmatrao manevre borbenih aviona i vježbe padobranaca.

KCNA je tada javila da je on pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrza pripreme za polazak u akciju i da sve vrijeme budu maksimalno u stanju pripravnosti.

Kimovi obilasci vojske imaju za cilj da se poveća stepen prijetnji, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane u Seulu Kim Min-seok i dodao da Jug prati situaciju “pažljivo i obazrivo”.

“Posjete vojnim jedinicama predstavljaju petinu njegovog pojavljivanja u javnosti do sada ove godine, što je više nego prošle godine”, rekao je predstavnik novinarima.

U svom inauguracionom govoru, predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye  je apelovala na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnih ambicija i upozorila Sjever da je nuklearna proba izazov za buduće preživljavanje korejskog naroda.

Obećavši da će ona slijediti politiku izgradnje povjerenja s Pjongjangom, koju je obećala tokom izborne kampanje, Park je naglasila da nikada neće praviti kompromise sa sigurnosti Južne Koreje.

Osude iz svijeta

Napetosti duž granice dvaju Koreja su visoke od kada je Pjongjang lansirao raketu sa satelitom u decembru, što je izazvalo osude širom svijeta i proširenje sankcija Vijeća sigurnosti, jer je time prekršena razolucija Ujedinjenih naroda kojom se Sjeveru brani razvijanje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja je saopćila da je najnovija nuklearna proba, koju je međunarodna zajednica takođe osudila, direktan odgovor na sankcije UN-a  nakon decembarskog lansiranja rakete.

Izvor: Agencije