Sjeverna Koreja spremna za rat protiv SAD-a

Direktor  Međunarodne agencije za nuklearnu energiju je izrazio sumnju u mogućnost diplomatskog rješenja (AP)

Sjeverna Koreja je objavila kako je spremna za rat sa Sjedinjenim Američkim Državama i kako se ne boji moguće preventivne vojne akcije čiji je cilj zaustaviti sjevernokorejsko nagomilavanje nuklearnog i raketnog naoružanja, izvještava Independent.

U komentarima sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova kritizirane su nedavne izjave američkog državnog sekretara Rexa Tillersona o strožim sankcijama te je ovo Ministarstvo kazalo kako to neće obeshrabriti sjevernokorejski nuklearni program.

“Nuklearna moć Sjeverne Koreje je dragocijen mač pravde i najpouzdanija ratna odbrana socijalističke domovine i života njenog naroda”, kazao je glasnogovornik Ministarstva, prenosi službena Korejska centralna novinska agencija KCNA.

IAEA: Situacija je jako loša

“Mi imamo volju i sposobnost da u potpunosti odgovorimo na bilo koji rat koji SAD želi. Ukoliko američki biznismeni koji su postali političari misle da će nas uplašiti, uskoro će shvatiti da njihove metode nemaju efekta.”

Ovi komentari su izrečeni nakon što je američki predsjednik Donald Trump kritizirao lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una zbog testiranja novog raketnog motora velike snage, rekavši kako se on ponaša “veoma, veoma loše”.

Sjeverna Koreja posljednjih godina je udvostručila veličinu svojih postrojenja za obogaćivanje urana, upozorio je direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, ocijenivši da je riječ o “novoj fazi” u nuklearnom programu Pjongjanga.

Yukiya Amano, direktor IAEA-e, rekao je za Wall Street Journal da jačaju nuklearni kapaciteti te izolirane zemlje.

“Situacija je jako loša (…) Ušli su u novu fazu”, kazao je on u tom razgovoru objavljenom u ponedjeljak. “Sve upućuje da Sjeverna Koreja ostvaruje napredak, kao što je i rekla.”

Proizvodnja plutonija i obogaćivanje urana

Zabrinutost međunarodne zajednice raste nakon niza raketnih testova Sjeverne Koreje, koja je 2016. godine izvela i dvije nuklearne probe.

Prije petnaest dana ispalila je četiri rakete, rekavši da je to vježba za gađanje američkih baza u Japanu.

Sjeverna Koreja ubrzano radi na proizvodnji plutonija i obogaćivanju urana na svojim postrojenjima u Yongbyonu, dodao je Amato, izrazivši sumnju u mogućnost diplomatskog rješenja.

Seul je u januaru ocijenio da Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za proizvodnju deset nuklearnih bomba, kao i “poveći” kapacitet za proizvodnju oružja s obogaćenim uranom.

Izvor: Agencije