Sjevernokorejski ambasadori na konsultacijama u domovini

Sastanak može biti dio regularnog okupljanja ambasadora, biti povezan sa situacijom u kojoj se država nalazi nakon raketnih proba, ali i povezan sa navodnim pripremama za dalje vojne akcije (EPA)

Sjeverna Koreja pozvala je svoje ambasadore iz najvećih svjetskih država da se vrate u glavni grad Pjongjang radi zajedničkog sastanka, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Prema saznanjima agencije, na tom sastanku su sigurno prisutni ambasadori Sjeverne Koreje u Kini, Rusiji i UN-u, ali nije poznato koliko tačno ambasadora učestvuje na njemu.

Kako se navodi, taj sastanak može biti dio regularnog okupljanja ambasadora, biti povezan sa situacijom u kojoj se država nalazi nakon raketnih proba, ali i povezan sa navodnim pripremama za dalje vojne akcije.

Seul za mirno rješenje

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in poručio je danas kako „više ne smije biti rata” na Korejskom poluotoku i pozvao Sjevernu Koreju da se ne ponaša prijeteće, u trenutku kada rastu napetosti između Pjongjanga i Washingtona pri čemu obje strane nagovještavaju vojnu akciju.

„Na Korejskom poluotoku više ne smije biti rata. S kakvim god usponima i padovima da se suočavamo, sjevernokorejska nuklearna situacija se mora riješiti mirnim putem“, rekao je Moon otvarajući redovni sastanak sa visokim pomoćnicima i savjetnicima, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na južnokorejsko Predsjedništvo.

On je, također, izrazio uvjerenje kako će Sjedinjene Američke Države odgovoriti na trenutnu situaciju mirno i odgovorno, „sa stavom kakav ima i Južna Koreja“.

Izvor: Agencije