Sjevernokorejski diplomat: Trump igra ‘nuklearni nogomet’

'Pjongjang nema namjeru razgovarati s Washingtonom o svom nuklearnom programu', kažu zvaničnici (EPA)

Sjevernokorejski diplomat izjavio je da Pjongjang namjerava nastaviti s testiranjem svog nuklearnog programa u interesu samoodbrane i optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da igra “nuklearni nogomet”.

“Demokratska Narodna Republika Koreja konstantno se uvjerava da je razvijanje nuklearnog oružja pravi izbor. I mi jačamo namjeru da izvodimo testove kako bismo neutralizovali nuklearne prijetnje SAD-a”, rekao je Nam Hyok-tsen, službenik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje na konferenciji o zabrani oružja za masovno uništavanje, prenio je Tanjug od agencije RIA Novosti.

Nam je kazao da Trump ima “hiljadu” komada nuklearnog oružja na raspolaganju i da igra “nuklearni nogomet”, prenosi Reuters.

Napad samo na SAD

Namova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je zvaničnica Ministarstva vanjskih poslova rekla da Pjongjang ne očekuje da će bilo koja druga država osim SAD-a pokrenuti nuklearni napad.

Stoga će Sjeverna Koreja izvršiti kontranapad samo protiv Washingtona, saopćila je Choe Son-hui na konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja u Moskvi.

“Vjerujemo da bi SAD, nijedna druga zemlja, pokrenuo nuklearni napad protiv nas. Naš nuklearni odgovor imat će na meti samo SAD, ali ne neku treću zemlju”, rekla je Choe, prenosi TASS.

“Pjongjang nema nikakvu namjeru razgovarati s Washingtonom o svom nuklearnom programu”, dodala je ona.

“Ovo je pitanje života i smrti za nas. Trenutna situacija samo produbljuje naše razumijevanje da moramo imati nuklearno oružje kako bismo spriječili potencijalni napad”, rekla je Choe.

Ona dodaje da će se SAD morati pomiriti s nuklearnim statusom Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije