Sjevernokorejski list ‘osudio’ Trumpa na smrtnu kaznu

Donald Trump
List iz Pjongjanga tvrdi da se Donald Trump uplašio 'čvrstog pogleda' sjevernokorejskog vojnika (EPA)

Državni mediji u Sjevernoj Koreji označili su predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kao “groznog kriminalca”, jer je vlast u Pjongjangu nazvao “okrutnom diktaturom”.

Ocijenjeno je i da je Trump uvrijedio sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, nazvavši ga “malim i debelim”, i da zbog toga zaslužuje smrtnu kaznu.

“Najgori, neoprostiv zločin je to što se drznuo da na užasan način povrijedi dostojanstvo vrhovnog vodstva. Trebao bi znati da je samo grozni kriminalac kojeg narod osuđuje na smrtnu kaznu”, piše list Rodong Sinmun.

‘Star ili mali i debeo’

Također, list tvrdi da je Trump otkazao posjetu međugraničnoj oblasti dvije Koreje ne zbog lošeg vremena, kako je saopćeno, nego “zato što se uplašio čvrstog pogleda naših vojnika”.

Trump vodi verbalni rat s režimom u Pjongjangu od dolaska na vlast, a oštra retorika s obje strane dodatno zateže loše odnose na Korejskom poluotoku i konstantno podgrijava opasnost od nuklearnog sukoba, prenose agencije.

“Zašto me je Kim uvrijedio kada mi je rekao da sam star. Ja ga nikada ne bih nazvao malim i debelim”, naveo je nedavno Trump u jednom od svojih karakterističnih twettova.

Izvor: Agencije