Sjevernokorejski ministar u Švedskoj zbog mogućeg susreta Trumpa i Kima

Krajem maja mogao bi se održati historijski samit Kim Jong-una i Donalda Trumpa (EPA)

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho stigao je u četvrtak u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, čija zemlja predstavlja američke interese u Pjongjangu, o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, mogućem samitu predsjednika Trumpa i Kima i Amerikancima zatočenim u Sjevernoj Koreji.

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog samita, ako bude potvrđen, prenosi Hina.

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pjongjangu za Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Australiju.

Sigurnosna situacija

Ri i Wallstroem razgovarat će o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017/2018, precizira Ministarstvo.

U pratnji ministra je Choe Kang-iI, koji je u sjevernokorejskom Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi Yonhap.

Švedsko ministarstvo naglasilo je da neće biti konferencije za novinare tokom posjete, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno saopćenje.

Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pjongjanga krajem maja bi se mogao održati historijski samit Donalda Trumpa i Kim Jong-una, objavio je prošle sedmice jedan visoki južnokorejski zvaničnik.

Trump je potvrdio mogućnost održavanja samita, ali Sjeverna Koreja nije.

Izvor: Agencije