Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u posjeti Kini

Kina je najvažniji ekonomski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un otputovao je u Kinu na četvrti sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, izvijestili su u ponedjeljak južnokorejski mediji.

Južnokorejski list Hankyoreh objavio je, navodeći nepoznati izvor upoznat s odnosima Sjeverne Koreje i Kine, da je Kim kasno u ponedjeljak bio na putu prema Pekingu kako bi se sastao s kineskim predsjednikom.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da je sjevernokorejski voz, koji potencijalno prevozi visokog zvaničnika, prešao granicu s Kinom, citirajući nepoznati izvor upoznat s problemima Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Izvor je za Yonhap rekao da nije potvrđeno je li visoki zvaničnik u vozu, ali deseci zaštitnih vozila i službenika blokirali su ceste oko stanice u kineskom pograničnom gradu Dandongu dok je voz prolazio.

Kim je prošle godine triput putovao u Kinu kako bi se sastao sa Xijem, prije i nakon što je održao sastanke s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom.

Očekuje se da će se Kim uskoro ponovo sastati s američkim i južnokorejskim predsjednicima, te se nagađa da je to razlog još jednoj posjeti Kini.

Domaćin sastanka

Ranije je u ponedjeljak južnokorejski list Munhwa Ilbo izvijestio da su se zvaničnici američkog State Departmenta nedavno nekoliko puta sastali sa svojim sjevernokorejskim kolegama u Hanoiju, gdje su razgovarali o drugom sastanku Trumpa i Kima, dodatno potvrdivši nagađanja da bi Vijetnam mogao biti domaćin tog sastanka.

Na sastanku u junu u Singapuru Kim i Trump založili su se za denuklearizaciju, ali dogovor nije bio dovoljno detaljan te se otad nije mnogo napredovalo.

Kina je najvažniji ekonomski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, uprkos nezadovoljstvu njihovim nuklearnim i raketnim programima. Odnosi su se tokom protekle godine poboljšali, kao i odnos Pjongjanga sa Seulom i Washingtonom.

Kina je, također, imala ulogu u Trumpovom sastanku s Kimom kada su posudili sjevernokorejskom vođi putnički avion za put do Singapura.

Diplomatski izvori navode da će Xi vjerojatno uskoro posjetiti Sjevernu Koreju, kao prvi kineski vođa koji je to učinio od 2005.

Ranije je u decembru Xi rekao sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova tokom posjete Pekingu kako se “nada da će se Sjeverna Koreja i SAD susresti na pola puta i pozabaviti se njihovim zabrinutostima, postižući napredak u razgovorima o nuklearnom problemu na Korejskom poluotoku”.

Izvor: Agencije