Skandali i dalje potresaju kenijsku atletiku

Iznesene su nove optužbe na račun vodećih ljudi atletske velesile Kenije. Suspendirane atletičarke optužile su izvršnog direktora Kenijske atletske federacije Isaaca Mwangija da je od njih tražio novac kako bi sakrio dokaze o njihovom dopingu i tako spriječio ili ublažio njihovu suspenziju.

Joy Sakari i Franciska Koki Manunga su kenijske atletičarke pod četverogodišnjom suspenzijom. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Pekingu u njihovoj krvi su pronađene zabranjene supstance. Sada tvrde kako im je prvi operativac kenijskog saveza tražio novac kako bi zauzvrat dobile blažu kaznu.

“On nam je tražio po 25.000 dolara. Odgovorila sam da toliku sumu nisam imala u rukama od rođenja i da nema šanse da ću sakupiti toliko, čak i kada bih prodala sve”, ističe Makunga.

U Pekingu im je u krvi pronađen furosemid – sredstvo koje pomaže prikrivanju nedozvoljenih supstanci. Prošle godine, zbog istog razloga, suspendiran je i srednjeprugaš iz Srbije Nemanja Kojić, ali je on dobio samo dvogodišnju suspenziju.

Brojne sumnje

Kenijke tvrde da su one strožije kažnjene jer nisu platile Mwangiju. Opisale su i kako je trebao izgledati sastanak s njim.

“Bilo je to 16. oktobra prošle godine. On nas je čekao u banci, kada smo obje trebale podići blizu 6.000 dolara za nastup na takmičenju na Bahamima u maju prošle godine. Međutim, mi smo podigle novac i otišle, a kada nam je objavljena suspenzija, rečeno nam je da je to zbog toga što nismo platile”, ističe Makunga.

Sve optužbe prvi čovjek kenijske atletike negira.

“Pravila su jasna, od ove godine, zapravo od prošle. Ako ste uhvaćeni da koristite doping, dobijete četiri godine suspenzije. Ako ste to radili više puta, onda vam se izriče osmogodišnja suspenzija. Optužbe su smiješne, jer su ove atletičarke uhvaćene na doping kontroli u Kini. I kako bi se onda neko iz kenijskog saveza mogao uplitati?”, govori Mwangija.

Ovo je samo jedna u nizu sumnji u rad kenijskog Atletskog saveza. U novembru prošle godine Svjetska atletska federacija, u interesu integriteta sporta, suspendirala je vodeće ljude kenijskog saveza, među kojima predsjednika i potpredsjednika.

Izvor: Al Jazeera