Skandinavci daju MMF-u 26 milijardi dolara

Christine Lagarde je navela da je Fond snizio zahtjeve zbog blagog slabljenja tenzija u globalnom i evropskom finansijskom sistemu. (Getty Images)

Švedska, Norveška i Danska obećale su da će priložiti 26 milijardi dolara u novi krizni fond Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime su do sada osigurana sredstva uvećana na 286 milijardi dolara, izjavila je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Doprinos datih država Fondu, koji planira prikupiti 400 milijardi dolara za borbu protiv krize, “jasno pokazuje posvećenost ovih zemalja multilateralizmu”, ocijenila je ona, prenosi AFP.

“Osiguravanje dovoljno sredstava za borbu protiv krize i promoviranje globalne ekonomske stabilnosti u interesu je svih naših članica”, poručila je Christine Lagarde.

Ona je za frankfurtski list Allgemaine Zeitung izjavila da je cilj MMF-a osigurati blizu 400 milijardi dolara za jačanje takozvanog zaštitnog zida protiv krize.

To je značajno manje u odnosu na prvobitni cilj od 500 milijardi dolara. Christine Lagarde je prošle sedmice navela da je Fond snizio zahtjeve zbog blagog slabljenja tenzija u globalnom i evropskom finansijskom sistemu.

Cilj MMF-a je osigurati blizu 400 milijardi dolara za jačanje takozvanog zaštitnog zida protiv krize.

Danska je obećala skoro sedam milijardi, Norveška 9,3 milijarde, a Švedska deset milijardi dolara.

Njihova obećanja uslijedila su nakon što je Japan naveo da će MMF-u dati 60 milijardi dolara, dok je eurozona ranije obećala 200 milijardi.

Međunarodni monetarni fond se nada da će osigurati doprinos velikih privreda u brzom razvoju, kao što su Kina, Rusija, Brazil i Indija, na proljetnom sastanku Fonda krajem ove sedmice u Washingtonu.

Očekuje se da SAD, najveći akcionar MMF-a, neće doprinijeti jačanju fonda.

Izvor: Agencije