Skenderbegova statua će biti postavljena u centru Ulcinja

Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu (Arhiva)

Skupština opštine Ulcinj usvojila je prijedlog da statua George Kastriotija Skenderbega bude postavljena na kružnom toku u centru grada.

Bulevar u Ulcinju na kojem se nalazi kružni tok nosi njegovo ime, prenosi CdM.

Skenderbeg je u Ulcinju imao kuću, koju su nakon njegove smrti 1468. godine naslijedili njegovi rođaci.

Albanska Alternativa najavila je u augustu postavljanje spomenika Skenderbegu na dvije lokacije u opštini Tuzi, i to u centru Tuzi i u Zatrijepcu.

“Podizanje spomenika Skenderbegu doprinijelo bi podizanju svijesti za slobodu, saradnju kao i njeno očuvanje i unapređenje saradnje s ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore, a naročito crnogorskog naroda s čijim vladarima je bio i u prijateljskim i srodničkim odnosima”, kazao je lider Albanske alternative Nik Gjeloshaj za CdM.

Heroj nacije i borac za slobodu

On je rekao da spomenici Skenderbega krase mnoge trgove gradova širom Evrope, a da on za albanski narod predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav “nastavlja inspirirati i predstavljati se kao simbol svih vremena”.

Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu, a njegov lik opjevan je u brojnim narodnim pjesmama.

Poticao je iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. vijeka kontrolirala dijelove centralne Albanije i istočne Makedonije.

U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije.

Izvor: Agencije