Skice mučenja u logorima Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski šef snaga sigurnosti, a možda čak i vrhovni vođa Kim Jong-un, morali bi odgovarati pred sudom, smatraju istražitelji UN-a (EPA)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je pozvala svjetske sile da prijave Sjevernu Koreju tužiteljstvu Međunarodnoga kaznenog suda, pošto je objavljen dokument UN-a o zločinima protiv čovječnosti u toj zemlji.

Ispovijest zatvorenika

Među 300 Sjevernokorejaca koji su svjedočili zlostavljanjima režima je i 48-godišnji Kim Kwang-Il, koji je bio osuđen na šest godina zbog krijumčarenja sjemenki bora preko granice, a u sjevernokorejskom gulagu je proveo skoro tri godine.

Nakon što je uspio pobjeći u Južnu Koreju, Kim je objavio knjigu o iskustvima, uključujući skice zločina kojim je prisustvovao. Skice prikazuju rijetki uvid u to što se dešava u brojnim zatvorima i koncentracijskim kampovima, u kojim se, prema izvještaju Amnesty Internationala, nalazi više od 200.000 Sjevernokorejaca. 

Sjevernokorejski šef snaga sigurnosti, a možda čak i vrhovni vođa Kim Jong-un, morali bi odgovarati pred sudom zato što su zapovijedili sustavno mučenje, izgladnjivanje i ubojstva usporediva s nacističkima, objavili su u ponedjeljak istražitelji UN-a.

“Sad trebamo snažno međunarodno vodstvo kako bi se reagiralo na otkrića istražnoga povjerenstva. Zato pozivam međunarodnu zajednicu, u skladu s preporukama iz izvještaja, da iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, uključjući i prijavu Međunarodnom kaznenom sudu, kako bi se postiglo da netko odgovara”, kaže se u priopćenju Navi Pillay, izdanome u Ženevi.

Nezavisno tijelo istražitelja UN-a, pod vodstvom Michaela Kirbyja, preporučilo je da UN stanje u Sjevernoj Koreji prijavi haškom ICC-ju ili da osnuje poseban sud.

Kirby: Zločini poput nacističkih

Kirby je izjavio za Reuters da zločini koje je tim stručnjaka katalogizirao u izvještaju na 372 strane podsjećaju na zločine koje su nacisti počinili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U izvještaju nezavisnih istražitelja navode se zločini kao što su ubojstva, mučenja, silovanja, otmice, porobljavanje, izgladnjivanje i egzekucije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Ozbiljnost, razmjeri i priroda ovih zločina nemaju paralele nigdje u suvremenom svijetu”, rekao je Kirby.

To je zaključak koji je proizašao iz istrage koja je trajala godinu dana.

Njome su obuhvaćena svjedočenja onih koji su uspjeli pobjeći iz Sjeverne Koreje, uključujući bivše čuvare u političkim logorima, na saslušanjima u Južnoj Koreji, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.

U prilogu je fotogalerija skica Kima Kwang-ila.

Izvor: Agencije