Skijaši skakači na Igmanu nakon četvrt vijeka

Pored takmičenja, pozitivna vijest je i nagovještaj kako bi na proljeće mogla početi obnova 25-metarske skakaonice (Anadolija)

Piše: Ibrahim Sofić

Nastavlja se lijepa priča o povratku skijaških skokova na bosanskohercegovačku planinu Igman. Nakon 26 godina, u subotu je održano prvo takmičenje u ovome sportu na jednoj od planina koje su 1984. godine bile borilište na 14. Zimskim olimpijskim igrama, čiji je domaćin bio glavni grad Bosne i Hercegovine.

Pored takmičenja, pozitivna vijest je i nagovještaj kako bi na proljeće mogla početi obnova 25-metarske skakaonice, idealne za treniranje u svim uvjetima. Najavljeno je kako će imati plastičnu podlogu te će se moći koristiti i tokom ljeta.

Organizator subotnjeg takmičenja na Igmanu je Ski-skok klub Hadžići, klub koji je u posljednje vrijeme privukao veliku pažnju, kako domaće, tako i javnosti regije.

Nastupilo je više od 40 takmičara svih uzrasta iz Bosne i Hercegovine. Posljednje takmičenje u skijaškim skokovima na Igmanu održano je 1989. godine, da bi nekoliko godina kasnije skakaonice bile uništene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ranije je Selver Merdanović, prvi čovjek Ski-skok kluba Hadžići i rekorder Bosne i Hercegovine u skijaškim skokovima (Zakopane 1998. godine – 128 metara), za Al Jazeeru kazao kako očekuje najmanje 40 učesnika, što se na kraju i desilo.

Takmičari iz Bihaća

“Očekujemo prijave i na samom takmičenju, nakon kojeg će uslijediti dodjela nagrada. Trebala je doći i jedna ekipa iz Slovenije, sa pet do šest takmičara, ali ih je vrijeme poremetilo, pa su odustali”, istakao je Merdanović dok su na Igmanu trajale finalne pripreme takmičenja.

U Sarajevo je stiglo i nekoliko takmičara i jedna takmičarka iz bihaćkog udruženja Skijaški skokovi Vikići. Kako je naveo predsjednik udruženja Enes Vikić, ovo društvo je registrirano 2003. godine i svake godine organizira takmičenje u skijaškim skokovima. Od danas su oba kluba, i hadžički i bihaćki, registrirana u Skijaškom savezu.

“Svake godine nastupi do 40 takmičara, a takmičenje se održava, kao i klub, uz podršku Sportskog savez Bihaća i Grada Bihaća. Prikupljamo gledaoca više nego ijedna kantonalna liga u fudbalu i svake godine nas je više i sve više prima ozbiljni nivo. Ono što je naš problem je nedostatak opreme, kao i malo više podrške sa kantonalnog i federalnog nivoa”, istakao je Vikić za Al Jazeeru.

Navodi kako na Igman dolazi kako bi iskazao podršku Ski-skok klubu Hadžići i njihovom projektu.

“Želimo da skupa podržavamo razvoj sporta i da tražimo od nadležnih da se pokrenu radovi na tim objektima. Zimski sportovi su jedni od najljepših na svijetu, a mi se, pored takvih skakaonica, bavimo amaterski na improvizovanim skakaonicama.”

Ističe da zimski sportovi imaju potencijala u Bosni i Hercegovini, naročito kada se uzmu u obzir Igre iz 1984. godine.

Obnova na proljeće

“Mladost ove države ima volju i želju da se bavi sportom, a ne mogu svi biti fudbaleri. No, ako skijaški skokovi ostanu na amaterskom nivou, to neće biti dobro ni sada, a ni za buduće naraštaje”, rekao je Vikić.

Ono što raduje je najava da bi na proljeće trebali početi radovi na 25-metarskoj skakaonici, koja se nalazi blizu trenutne, improvizirane 15-metarske skakaonice.

“Trenutno smo u kontaktima i trebalo bi da na proljeće krenu radovi. Ima ljudi koji su zainteresovani da se obnove skakaonice, među prvima Općina Hadžići, koja je uz nas od samog početka, odnosno formiranja kluba. Također, pomoći će nam i [javno preduzeće] ZOI 84, koji nam maksimalno izlazi ususret”, kazao je Merdanović.

Prvi predsjednik kluba Hamdo Ejubović sada je načelnik općine u kojoj ovaj klub djeluje. Za Al Jazeeru kaže kako je jedan od inicijatora osnivanja kluba te da će Općina Hadžići i dalje pomagati mladim skakačima.

“Klub je osnovan s namjerom da se ova sportska disciplina vrati u Bosnu i Hercegovinu i da bi ‘isprovocirali’, ponajprije Kanton Sarajevo, da se obnove neke od olimpijskih skakaonica, prije svega one manje za početak. Međutim, kako u to vrijeme nismo našli nikoga ko bi se uključio, to je ostalo samo na dobrim namjerama i kao dobra ideja”, rekao je Ejubović.

‘To je naš klub’

“Selver [Merdanović], kao zaljubljenik u ovu disciplinu, radi s ovom djecom koja znaju skakati, makar na ovoj maloj skakaonici od 15 metara. Mi ćemo ih i ubuduće pomagati, to je naš klub.”

Prvi čovjek Općine Hadžići ističe kako je potrebno obnoviti 25-metarsku i 45-metarsku skakaonicu na Igmanu za trenažni proces.

“To je jedini način da dobijamo sportiste, da bi ovi mali takmičari prešli na veće, takmičarske skakaonice. Mi nećemo izostati u nastojanjima da se one obnove, uvijek smo zainteresovani za projekte koji se rade na našoj teritoriji i sa zadovoljstvom ćemo se uključiti u obnovu malih skakaonica”, dodao je.

Subotnji skokovi mogli bi biti vjesnici obnove Igmana kao jednog od regionalnih centara skijaških skokova, što je nekad ova bh. planina i bila.

Izvor: Al Jazeera