Skinuta zastava ‘Herceg Bosne’ ispred Ministarstva u Zagrebu

Zastava se nalazila na prvom jarbolu s lijeva, no sada se na tom mjestu vijori druga zastava (Al Jazeera)

Piše: Tomislav Šoštarić

Pred hrvatskim Ministarstvom branitelja više se na jarbolu ne vijori zastava tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Iz Ministarstva branitelja na upit tko je uklonio zastavu i kako je do toga došlo dobili smo kratko priopćenje, u kojem potvrđuju da su zastavu uklonili sami veterani.

“Na platou ispred zgrade na Trgu Nevenke Topalušić 1 u kojoj se nalazi sjedište Ministarstva branitelja dana 27. travnja 2016. godine ne nalazi se zastava koja je predmet vašeg upita. Zastavu su uklonili hrvatski branitelji”, stoji u priopćenju.

Dva dana nakon prepiske tviteraša i Vlade, u kojoj je tviteraš Ivan Kišić objavio fotografiju zastave, a zatim upitao Vladu Republike Hrvatske otkud ta zastava ispred ministarstva, ona je uklonjena.

Uklonjen je, doduše, već i šator u kojem su veterani ispred Ministarstva prosvjedovali 555 dana, a za koje je Ministarstvo priopćilo da je ta zastava u njihovoj nadležnosti. Odnosno, da su je oni postavili. I to, kako je navedeno u priopćenju, prvog dana prosvjeda.

Organizatori prosvjeda objasnili su da je došlo do zaokreta vlasti u odnosu prema braniteljima i stradalnicima, što je bio razlog za prekid prosvjeda.

Šator seli u muzej

Najavili su da će šator preseliti u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru, a ispred Ministarstva zatekli smo pripadnike Hrvatske vojske koji su pomagali u demontiranju.

Službeno se od veterana ništa nije moglo doznati jer je jedan od vođa prosvjeda, Đuro Glogoški, na naš upit odmah preko puta Ministarstva i mjesta na kojem se nalazio šator, odgovorio da je prosvjed gotov i da “nema više pitanja”.


U demontaži šatora šatora veteranima su pomagali i vojnici [Al Jazera/Tomislav Šoštarić]

Upit tviteraša Ivana Kišića Vladi Hrvatske u ponedjeljak je izazvao burnu polemiku na društvenim mrežama, a o svemu su izvijestili i mediji.

“Ove dvije desne zastave prepoznajem, no koja je ovo lijevo izložena ispred Ministarstva branitelja?”, upitao je Kišić.

Sa službenog Twitter naloga Vlade Republike Hrvatske stigao je odgovor: “Dragi Ivane! Riječ je zastavi tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne”.

Iz Vlade su poručili kako je zastava postavljena bez odobrenja Ministarstva branitelja. U poruci su dodali i kako je Ministarstvo unutarnjih poslova u pogledu njezinog isticanja utvrdilo da se ne bi mogle primijeniti odredbe Zakona o grbu, zastavi i himni RH.

‘Šlampav odgovor’ Vlade

Tviteraš je zahvalio na informaciji, ali je odmah upitao zašto je zastava “tuđe, nepostojeće zemlje koju nikad nismo priznali ispred ministarstva RH?”

Vlada je na to odgovorila da se za dodatne informacije obrati Ministarstvu branitelja na njihovu e-mail adresu.

Kišić je u ponedjeljak rekao za Al Jazeeru kako je zastavu slučajno zamijetio kada je u nedjelju prolazio pored Ministarstva.

Nije prepoznao sve tri zastave, no bio je u nedoumici u vezi te.

“Šlampavo su mi odgovorili, vidi se da nisu razmišljali. I je li ona tamo od prosvjednika ili nekog drugog postavljena? Smiješno mi je da se to uopće događa s obzirom na opće stanje u zemlji”, rekao je tada Kišić.

Kaže kako ne zna radi li se o skretanju pažnje s drugih problema u mandatu ove Vlade, ali takve incidente, kako je rekao, smatra bizarnim.

Izvor: Al Jazeera