Skočile dionice privatnih zatvora u SAD-u

Američka savezna vlada je počela da se oslanja na privatne zatvore od kraja 1990-ih godina zbog prenatrpanosti državnih zatvora (Reuters)

Američki ministar pravde Jeff Sessions najavio je snažnu podršku federalne vlade nastavku korištenja privatnih zatvora, čime se poništava direktiva prethodne administracije o postepenom napuštanju takve prakse. 

Kako prenosi AP, dionice kompanija koje vode privatne zatvore odmah su skočile na tu vijest.

Sessions je izdao memorandum kojim se zamjenjuje onaj koji je u avgustu prošle godine izdala Sally Yates. Ona je tada poslala uputstvo saveznom Birou za zatvore da počne da ograničava svoje oslanjanje na privatne zatvore, kao i da na kraju sa time prestane.

To je uslijedilo nakon što su kontrole ministarstva pravde pokazale da privatno vođeni zatvori imaju više sigurnosnih problema nego državni. 

Yatesova je dodala da, s obzirom na pad zatvorske populacije u federalnim ustanovama, privatni zatvori su manje potrebni.

Prenatrpani državni zatvori

Sessions, međutim, u svom memorandumu, konstatuje da je njena direktiva suprotna dugogodišnjoj politici i praksi ministarstva i da slabi sposobnost Biroa da odgovori budućim potrebama.

On je zato naložio da se Biro “vrati ranijem pristupu”. 

Populacija američkih federalnim zatvora trenutno je ispod 190.000, i u padu je dijelom i zbog izmjena u kaznenoj politici na saveznom nivou u posljednje tri godine. Od tog broja, u privatnim zatvorima je oko 22.100 zatvorenika, ili 12 posto.

Američka savezna vlada je počela da se oslanja na privatne zatvore od kraja 1990-ih godina zbog prenatrpanosti državnih zatvora.

Borci za ljudska prava već duže vrijeme iznose zamjerke na uslove u privatnim zatvorima. 

Izvor: Agencije