Škoda pokrenula proizvodnju novih motora

Novi motori će pokretat modele četiri člana njemačkog koncerna Volkswagen - Škoda, Audi, Seat i VW (Škoda)

Češki proizvođač automobila Škoda, u svojoj matičnoj tvornici u Mladoj Boleslav, pokrenula je proizvodnju novih benzinskih motora sa dnevnim kapacitetom proizvodnje do 2.200 primjeraka, navodi se u saopćenju kompanije.

Motori sa direktnim ubrizgavanjem benzina, čije su prednosti smanjenje težine, potrošnje i emisija štetnih materija, pokretat će modele četiri člana njemačkog koncerna Volkswagen, odnosno vozila sa oznakama Škoda, Audi, Seat i VW.

„Nastavljamo širiti naše kapacitete za proizvodnju agregata i mjenjača“, izjavio je Michael Oeljeklaus, Škodin član Upravnog odbora za područje proizvodnje i logistike.

„Proizvodnja motora EA211 ojačat će sektor proizvodnje u Češkoj, kao i ulogu Škodine proizvodnje za koncern Volkswagen.“

Optimirani motori s unutrašnjim sagorijevanjem veoma su značajni za odgovorno postupanje s resursima u okvirima održive mobilnosti, ističu iz kompanije.

Stoga su razvijene sasvim nove generacije benzinskih i dizelskih motora koji će se sukcesivno uvoditi u paletu vozila koncerna.

Paletu agregata kodne oznake EA211 čine četiri varijante radne zapremine od 1,0 do 1,6 litara, kao i benzinski agregati s 3 i 4 cilindra.

Širenje kapaciteta

Motori TSI s četiri cilindra podižu standarde u svojoj klasi, prije svega po pitanju efikasnosti, smanjene ukupne mase i vučne sile. Manje unutrašnje trenje, smanjena težina i unaprijeđeno upravljanje toplotnom energijom garantiraju nižu potrošnju goriva i emisije štetnog CO2.

Inače, TSI je skraćenica za Turbocharged Stratified Injection, oblik direktnog ubrizgavanja goriva te kompresije smjese benzina i zraka uz pomoć turbopunjača.

Proizvodnja druge serije 1,2-litarskog i 1,4-listarskog TSI agregata nove EA211 generacije planirana je u jednoj od Škodinih tvornica već za nekoliko sedmica.

Ulaganje u proizvodnju agregata tek je dio velikog investicijskog projekta Škode u Češkoj, a predviđena su i proširenja razvojnih kapaciteta.

Tako će češki proizvođač povećati svoj tehnološko-razvojni centar u Česani, dok će preko 34 miliona eura uložiti u izgradnju 21 ispitne stanice za motore i motorne komponente, što predstavlja jednu od najvećih razvojnih investicija u Češkoj.

Izvor: Agencije