Škoda proizvela 4.000.000. Octaviju

Proizvodnju treće generacije modela Octavia mladoboleslavska tvornica je pokrenula u decembru prošle godine (EPA)

Češka kompanija Škoda proizvela je, u fabrici u Mladoj Boleslavi, 4.000.000. primjerak modela Octavia, saopćeno je ove firme.

Octavia je najprodavanija marka u historiji kompanije, a proizvodnja ovog automobila počela je 1996. godine.

„Ovaj impresivan broj predstavlja veliki uspjeh modela i brenda. Kao srce brenda, Octavia odlučno oblikuje razvoj Škode i čini kompaniju onim što jeste danas – internacionalno uspješan proizvođač, prisutan na više od stotinu tržišta diljem svijeta“, “ kazao je predsjednik Uprave ŠKODA Auto Winfried Vahland.

„Mi nastavljamo sa razvojem, a dio tog razvoja je upravo treća generacija ovog modela.“

Škoda je proizvela blizu 970.000 Octavia prve generacija i više od 470.000 primjeraka karavanske izvedbe. Još uspješnija je bila druga generacija sa proizvedenih više od 1,6 miliona vozila u limuzinskoj i 881.000 u karavanskoj verziji.

Proizvodnju treće generacije modela Octavia mladoboleslavska tvornica je pokrenula u decembru prošle godine, u prvim mjesecima 2013. predstavljena je i karavanska varijanta, a do sada je sa proizvodnih traka sišlo skoro 69.000 vozila.

Produkcija u Kini

Od 1996. godine, Octavia čini oko 38 posto ukupne prodaje kompanije Škoda. Proizvodi se u Češkoj, Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Ukrajini, a od naredne godine produkcija će biti pokrenuta i u Kini.

Proizvodnja ovog najpopularnijeg modela Škode je posljednjih godina znatno ubrzana, dvomilionito vozilo je proizvedeno 2008., znači 12 godina od početka proizvodnje, a narednih dva miliona je dostignuto poslije nepunih pet i po godina. 

U junu ove godine, Škoda je počela serijsku proizvodnju najbržeg vozila u Češkoj, Octavije RS koja može razviti brzinu do 250 kilometara na sat, a ubrzanje od nule do 100 km/h postiže za 6,8 sekundi.

Škoda planira, do 2018. godine, dostići proizvodnju od 1,5 miliona vozila godišnje, a udio češkog proizvođača na svjetskom automobilskom tržištu prošle godine je bio 1,4 posto.

Izvor: Agencije