Školovanje djevojčica kao predizborni trik

Većina pakistanskih stranaka je, tokom predizborne kampanje, obećala i djevojčicama pravo na školovanje. Mnogi se pitaju – je li riječ o predizbornom marketingu ili stvarnoj namjeri?

Reporter Al Jazere Imran Khan posjetio je jednu školu za djevojčice u Lahoreu.

Na prvi pogled, čini se da je riječ o dobro opremljenoj školi u bogatom dijelu grada. Nastava se odvija prema lokalnom i međunarodnom programu, učenice su sretne, a nastavnici predani radu i disciplinirani.

Ali, škola Sanjan Nagar nalazi se u jednoj od najsiromašnijih gradskih četvrti. U potpunosti zavisi od donacija i nudi neophodnu alternativu državnom sistemu.

„Prema mom mišljenju, prisutna je velika potreba za promjenama i planiranjem u obrazovnom sektoru, koji mora postati prioritet, jer samo tako možemo ići ukorak sa modernim, tehnološkim svijetom“, kaže Alia Ayub, direktorica škole Sanjan Nagar.

Učenice su lojalne školi i uživaju u svemu što im nudi.

„Ovdje imamo toliko sadržaja. Škola pomaže učenicama da ojačaju samopouzdanje, otkriju svoje talente, razviju nove ideje i način razmišljanja”, kaže učenica Somia Hafez.

Mračna statistika

No, njihova škola je izuzetak, a ne pravilo.

Službene statistike mračne su poput učionica u državnim školama. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, samo je 26 posto djevojčica školskog uzrasta pismeno.

Direktor škole kaže da obrazovanje djevojčica nije prioritet za siromašne porodice, samim tim ni za Vladu.

Vlada je dio našeg društva. Opće mišljenje je da djevojčice ne rade i da nema potrebe da se obrazuju. To se mora promijeniti, ali ne vidim da se to i dešava“, kaže Naeem Baig, direktor državne škole.

Većina siromašnih porodica suočava se sa dilemom – ako školuju dječake, oni će kasnije naći slabo plaćene poslove, ali za djevojčice nema toliko prilika, tako da njihovo obrazovanje jednostavno nije prioritet, kaže repotrer Al Jazeere.

Veliku ulogu u svemu tome ima i kultura. U siromašnim područjima djevojčice ostaju kod kuće i pripremaju se za ulogu domaćice i majke.

Vodeće političke stranke tvrde da im je poboljšanje obrazovanja djevojčica prioritet, ali još nijedna nije iznijela konkretan plan kojim će to ostvariti.

Izvor: Al Jazeera