Oglasi

Skoplje: Održan novi protest protiv promjene imena države

Ponovljena podrška predsjedniku Ivanovu koji je najavio da neće potpisati ukaz o Zakonu o ratifikaciji dogovora s Grčkom.
Građani su nosili makedonska nacionalna znamenja i pjevali patriotske pjesme, a protest je najavljen i za večerasEPA - Ilustracija

Grupa građana i sinoć je održala miran protest ispred Sobranja u Skoplju protiv dogovora o novom nazivu Makedonije postignutog sa Grčkom.

Učesnici skupa su ponovili podršku predsjedniku Ðorgu Ivanovu koji je najavio kako neće potpisati ukaz o Zakonu o ratifikaciji dogovora koji je donijet u srijedu, javila je agencija MIA.

Prema mišljenju demonstranata, dogovor o imenu Republika Sjeverna Makedonija je štetan i protivan makedonskim državnim interesima.

Oni su također pozvali da taj sporazum na najavljenom referendumu bude odbačen.

Očekuju susret s predsjednikom

Predstavnici građana, koji već nekoliko dana protestiraju, očekuju da ih primi makedonski predsjednik, navodi MIA.

Oni su sinoć nakon protesta otišli do rezidencije Ivanova gdje ih je osiguranje obavijestilo kako će zbog protokola susret biti naknadno zakazan i kako će oni zatim biti pozvani, a kako očekuju, to će se dogoditi narednih dana.

Građani su nosili makedonska nacionalna znamenja i pjevali patriotske pjesme, a protest je najavljen i za večeras.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.