Skoplje: Oporavak od poplava vlastitim snagama

Vlada Makedonije počela je realizaciju pomoći i nadoknadu štete kućanstvima pogođenim poplavama u kolovozu ove godine. 

Međutim, poduzetnici skopske regije, koji su pretrpjeli velike štete u bujicama, teško se oporavljaju vlastitim snagama, a Vladin program pomoći nije obuhvatio odštete za njih. 

Traže carinske i porezne olakšice kako bi mogli nastaviti rad i proizvodnju. U ovoj regiji je prije poplava aktivno djelovalo 300 tvrtki, koje su zapošljavale više od 500 radnika.

Voda je došla kao tsunami. U samo nekoliko minuta potopila je cijelo imanje Xhavita Sulejmanija – jedanaest skladišta koje iznajmljuje kompanijama te koje on i njegova obitelj koriste kao spremišta za sjemenski materijal. 

Pod koncesijom obrađuju 600 hektara državnog zemljišta. Štete od poplava su, kaže, goleme, a posljedice će imati u novoj sezoni sjetve, koja je na pragu. 

Improvizacija za osiguranje egzistencije

“Naš je gubitak bio više od milijun eura zato što imamo suvremenu mehanizaciju, a jedan traktor nije ispod 50.000 eura. Imamo sedam traktora, četiri kombajna… Problem je i što za suvremene strojeve ovdje nema servisiranja, moramo ih prevesti u Grčku”, pojašnjava Sulejmani. 

Druga tvrtka, koja proizvodi namještaj, ponovno je pokrenula proizvodnju. U poplavi su izgubili sve strojeve i sada improviziraju kako bi mogli osigurati egzistenciju za 15 obitelji koje izravno ovise o njihovom poslovanju.

“Imali smo mnogo robe. Pet godina smo ovdje i povećavali smo proizvodnju. Svake godine smo kupovali dodatni materijal kako bismo prerasli u veliku kompaniju. Ali, sada je sve propalo odjednom. Štete su velike, mogu reći više od 50.000 eura”, kaže poduzetnik Abdula Shaqiri.  

Potpuno poplavljen je bio i “S Market” u naselju Singelić, koji zapošljava 50 radnika. Uništena su im skladišta, prehrambena roba, bijela tehnika, izvještava reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska. 

Situaciju je dodatno pogoršala i činjenica da su morali platiti više od 13.000 eura za skladištenje neupotrebljivih artikala na skopskom deponiju Drisla.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera