Skoplje: Opozicija ostaje pri bojkotu izbora

U ponoć ističe rok za podnošenje kandidatskih listi za lokalne izbore u Makedoniji, 24. marta.

Opozicioni Savez za budućnost ne odustaje od namjere da bojkotuje lokalne izbore. Vladajuća VMRO DPMNE nije prihvatila zahtjev – da – ako opozicija osvoji više glasova na lokalnim izborima, vlast u septembru organizuje i prijevremene parlamentarne izbore.

Uoči isteka roka za podnošenje lista kandidata za gradonačelnike i savjetnike u Opštinskim izbornim komisijama, izvjesno je da će na izborima učestvovati VMRO DPMNE i albanske partije.

“Opozicioni Savez za budućnost ne odstupa od bojkota. Socijaldemokrate Branka Crvenkovskog već su objavile da neće učestvovati na izborima”, izvještava Milka Smilevska.

Poziv Vlade

Isti je stav i u partiji Dostojanstvo, koja je ranije saopštila da će bojkotovati izbore, ako se sa vlastima ne dogovori i datum za  prijevremene parlamentarne izbore.

“Vlast je naš zahtjev odbila, tako da u ovom momentu kategorično saopštavamo da nećemo izaći na lokalne izbore, nek VMRO DPMNE ide sama”, kaže Stojanče Angelov, predsjednik partije Dostojanstvo.

Iz Vlade su pozvali makedonsku opoziciju da učestvuje na lokalnim izborima 24. marta.

“Kao Vlada garantujemo da ćemo obezbijediti sve međunarodne standarde da se lokalni izbori sprovedu u fer i demokratskoj atmosferi, kao i izbori u prošlosti”, tvrdi Aleksandar Gjorgiev, portparol Vlade Makedonije.

Na ovu ponudu opozicija odgovara da nema odstupanja od ranijih stavova.

Naprotiv, najavljuju da će vratiti četrdeset i dva poslanička mandata u Sobranju, što je trećina sastava. Profesor Ustavnog prava, Svetomir Škarić, kaže da će, ako se to dogodi Sobranje imati legalnost, ali ne i legitimitet:

“Parlamentarna većina se neće osjećati dobro, oni će raditi mehanički, ali neće raditi ljudski. Ostaće bez savjesti. Već se osjeća na njihovim licima određena sramota, zbog toga što su primijenili silu i što u parlamentu nema opozicije. Znate kako je,  parlament je kao brak, kao što se žena ne osjeća dobro kad je muž napusti i obrnuto.”

Politički analitičari kažu da produbljenje političke krize ugrožava šanse da Makedonija ove godine dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Prioriteti – državni i građanski

Arsim Zekoli smatra da političari nemaju snage da odrede prioritete zemlje:

“Ti prioriteti su državni i građanski – integracija u Evropsku uniju. Ali ovo što se sada događa to je čisto partijski ultimatum sa malim primjesama egoizma i ličnih sujeta koje na žalost imaju veoma jak uticaj na čitavu zemlju.”

Bojkotom lokalnih izbora i Sobranja opozicijski Savez za budućnost ostaće bez mogućnosti učešća u vlasti.

Jedina opozicija u zemlji biće dvije albanske partije, Menduha Tačija i Rufija Osmanija. 

Izvor: Al Jazeera