Skoplje: Optužnice za peterostruko ubistvo

Četvorica osumnjičenih u pritvoru su od maja (Al Jazeera)

Makedonsko tužilaštvo posjeduje “čvrste dokaze” koji će pokazati da su osumnjičeni za peterostruko ubistvo kod Smilkovskog jezera u blizini Skoplja počinili krivična djela opisana u optužnici, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Odluka Tužilaštva donesena je u petak, po isteku šestomjesečnog roka do kojeg je Tužilaštvo moralo podići optužnicu za ubistva četvorice mladića i jednog starijeg čovjeka ili pustiti osumnjičene na slobodu.

Prošle sedmice ispitivan je zaštićeni svjedok na skopskom Krivičnom sudu. Četvorica osumnjičenih, koji su u pritvoru od maja ove godine, prisustvovala su ispitivanju. Ostala dvojica osumnjičenih su u bjekstvu.

Ubistva su se desila u aprilu.

U saopćenju Tužilaštva se navodi važnost zaštite identiteta svjedoka i svjedokove porodice, te dodaje da bi spekuliranje o identitetu moglo ugroziti život te osobe, prenosi makedonska agencija MIA.

Masovne demonstracije

“To je suprotno potrebi da se utvrdi istina kroz legitimnu sudsku proceduru, te bi na taj način svi sudionici krivičnog postupka bili direktno ugroženi”, dodaje se u saopćenju.

Istražni sudija Vladimir Tufekdžić rekao je prošle sedmice da su i odbrana i osumnjičeni postavljali pitanja zaštićenom svjedoku.

„Otkako je ugroženi svjedok dobio ovakav status, s njim su provedene istražne radnje tokom septembra i on je identificirao osobe s fotografija“, rekao je Tufekdžić.

Osumnjičeni su privedeni prvog maja, a policija je tvrdila da je motiv peterostrukog ubistva bio terorizam.

Nakon hapšenja četvorice osumnjičenih, Albanci su organizirali masovne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a slučaj je zaokupio medijsku pažnju.

Hiljade Albanaca oštro se usprotivilo policijskim navodima o terorizmu.

Izvor: Al Jazeera i agencije