Skoplje: Pritvorene četiri osobe zbog nereda u Sobranju

Hoytova posjeta dolazi samo nekoliko dana nakon što je grupa demonstranata nasilno upala u zgradu parlamenta (Al Jazeera)

Osnovni sud u Skoplju je danas donio odluku o pritvoru za četiri osobe koje su učestvovale u događajima u Sobranju, još dvije su dobile mjeru nadzora, a jedna kućni pritvor.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je saopštilo da je od nadležnog sudije zatražilo pritvor za 14, od ukupno 15 osoba uključenih u nerede u Sobranju, u četvrtak uveče.

Makedonsko državno tužilaštvo je nakon nasilja u Sobranju, na osnovu dokaza koje je prikupila policija, naredilo privođenje ukupno 15 osoba, koje se sumnjiče da su izvršile krivično djelo učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Jedan od privedenih zaposlen je u policiji, u Upravi za bezbjednost. Učesnici događaja u Sobranju, u međuvremenu, su zatražili amnestiju od predsednika Makedonije Đorgea Ivanova.

Američki diplomata Hoyt Brian Yee u posjeti je Makedoniji.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove drugog dana posjete sastao se s predsjednikom države Đorgeom Ivanovim, novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, a susrest će se i sa stranačkim čelnicima.

Ivanov ostaje na istim pozicijama

Posjeta američkog diplomate, iako ranije najavljena, dolazi samo nekoliko dana nakon što je grupa demonstranata nasilno upala u zgradu parlamenta, kada je povrijeđeno više od stotinu ljudi.

Predsjednik Ivanov i nakon susreta sa Yee-em ostaje na istoj poziciji.

“Osuđujem svako političko i fizičko nasilje u Makedoniji. Jedino dijalogom mogu da se traže rješenja. Tražim od čelnika SDSM-a da ispuni javno iskazanu riječ da će zajedno s koalicionim partnerima (NEXT) obezbijediti garancije za jačanje unitarnosti države i da će to biti u saglasnosti sa Ustavom Makedonije. Platforma iz Tirane ne može da bude uslov niti osnov za formiranje vlade Makedonije.”

Nakon susreta predsjednik Sobranja Talat Xhaferi oporučio da će biti predsjednik svim zastupnicima u Sobranju.

„Uvjerio sam naše prijatelje da ću se truditi da budem predsjednik svim zastupnicima u Sobranju, bez obzira na njihovu političku ili etničku pripadnost, te jesu li ili nisu podržali moj izbor. Od sutra se stavljam u funkciju rada Sobranja kako poslovnik o radu nalaže, bez obzira na posljedice nakon incidenata u četvrtak, koje su još vidljive“.

Izvor: Al Jazeera i agencije