Skoplje: Protesti i opozicije i vlasti

Građanska inicijativa Hajde i opozicioni Socijaldemokrati protestnom šetnjom u Skoplju su izrazili nezadovoljstvo zbog sutrašnje rasprave o ustavnosti izmjena Zakona o pomilovanju usvojenih prije sedam godina.

Ukidanjem tih ranijih izmjena, kažu demonstranti, predsjednik države ponovo bi imao pravo da pomiluje, naprimjer, počinioce krivičnih djela u vrijeme izbora, pedofile i dilere droge.

Oslobađanje krivično gonjenih

Imao bi i pravo abolicije – oslobađanja krivično gonjenih osoba u bilo kojoj fazi postupka. Kontra protest podrške institucijama i Ustavnom sudu, organizovale su pristalice stranke GROM, koalicionog partnera vladajuće VMRO-DPMNE. Dva skupa razdvaja policijski kordon, a incidenata nije bilo.

Nekoliko stotina građana protestovalo je i krajem februara ispred Ustavnog suda u Skoplju, nezadovoljni odlukama suda da se razmotri inicijativa o ukidanju promjena Zakona o pomilovanju.

“Svi oni koji su glasali s falsifikovanim ličnim kartama i dovodili lažne birače iz Albanije opet se spremaju napraviti izborni kriminal i to za izbore koji nas čekaju, i zato se pripremaju ove izmjene Zakona o pomilovanju, kako bi ih predsjednik države mogao pomilovati“, kazala je tada Uranija Pirovska, predsjednica Helsinškog komiteta.

Izvor: Al Jazeera