Skoplje: Svjedočili roditelji ubijenih

Ubistva, za koja se optuženima sudi na Osnovnom sudu u Skoplju su počinjena u aprilu prošle godine (Al Jazeera)

Otac jednog od petorice muškaraca ubijenih na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja u aprilu prošle godine, na Sudu je izjavio kako je siguran da su optuženi u slučaju Monstrum ubice.

Roditelji žrtava, ljuti i uplakani, ranije u utorak ušli su u sudnicu na Osnovnom sudu u Skoplju i pogledali optužene, prenose makedonski mediji.

Goran Naćevski, otac ubijenog Aleksandra, svjedočio je u utorak da će “tražiti odštetu od onih koji su proglašeni ubicama, a ja sam siguran da su ovo ubice”.

Bez pitanja optuženih

Porodice ubijenih muškaraca ostale su pri iskazima datim istražnom sudiji u julu prošle godine.

Do kraja suđenja roditelji ubijenih trebali bi predati dodatne podneske o iznosima eventualne odštete koju traže.

Božin Stevkovski, čiji je sin Borče ubijen, kazao je: “Kakvu odštetu da tražim, sudijo, izgubio sam 44- godišnjeg sina.”

Optuženi i njihovi advokati nisu postavljali pitanja roditeljima ubijenih.

Tužitelji su ih pitali da li se sjećaju telefonskih brojeva koje su koristili njihovi sinovi u vrijeme kada je počinjeno peterostruko ubistvo.

Naćevski je kazao za telefonski broj svog sina: “Njegov broj mi je prvi u imeniku i nikako ne mogu da ga izbrišem.”

Peterostruko ubistvo dogodilo se 12. aprila 2012. godine kod Smiljkovskog jezera, u skopskom kvartu Radišani.

U zločinu kod Smiljkovskog jezera ubijena su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine – Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni ribar, 45-godišnji Borče Stevkovski, koji se slučajno zatekao na mjestu zločina.

Ubijeni su Makedonci, a optuženi za ubistva i terorizam su Albanci.

Nakon peterostrukog ubistva, makedonska policija je izjavila da su ubice pripadnici “radikalnog islama”, što je izazvalo val demonstracija muslimana, prevashodno Albanaca.

Tužilaštvo navodi da su motivi za ubistvo izazivanje nesigurnosti i straha kod građana, te narušavanje sigurnosti u zemlji.

‘Svjedočio pod pritiskom’

Ranije ovog mjeseca jedan od optuženih, Haki Haziri, kazao je da je ranije svjedočio pod pritiskom i u strahu za život.

Prema njegovim riječima, na dan zločina nije imao nikakve kontakte sa optuženima.

“Kad su me uhapsili, inspektori prijetili su mi kaznom od 20 godina zatvora ili da me neće ostaviti živog, ukoliko ne priznam da je Alil Demiri izvršio peterostruko ubistvo kraj Smiljkovskog jezera. Izjavu koju sam dao na saslušanju nisam dao svojevoljno”, rekao je Haziri.

Od direktnih optuženih počinilaca ubistva, na suđenju je prisutan samo Agim Ismailović, dok su optuženi Afrim Ismailović i Alil Demiri pobjegli na Kosovo dvije sedmice nakon zločina i njima se sudi u odsustvu.

Ostala trojica optuženih terete se za pružanje logističke podrške.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Izvori: Agencije