Skoplje traži sistem vožnje par-nepar zbog zagađenja

Naredne godine će grad iz budžeta izdvojiti četiri miliona eura za smanjenje zagađenja (EPA)

Brojni makedonski gradovi ovih dana imaju velikih problema sa zagađenjem, što je ponukalo gradske vlasti na poduzimanje određenih mjera.

Gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski, tokom sastanka sa predsjednicima 18 gradskih općina, dogovorio je jačanje kontrole tvornica koje bi trebale imati odgovarajuće dozvole i filtere.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova, zdravstva i životne sredine Makedonije tražit će se uvođenje sistema „par-nepar“ u saobraćaju zbog alarmantnog zagađenja.

U Skoplju je počelo prskanje centralnih gradskih ulica kalcij magnezij acetatom, dok je brzina kretanja motornih vozila ograničena je na 40 kilometara na sat.

Trajanovski je pozvao građane koji su svoje sisteme za grijanje isključili sa centralnog grijanja, da ih ponovo priključe kako bi smanjili potrošnju električne energije.

Kupovina električnih autobusa

Kako navode makedonski mediji, na ovom radnom sastanku je dogovoreno nekoliko konkretnih prijedloga, a izdvaja se subvencioniranje širenja toplovodne mreže jer, prema stranim analizama, najveće zagađenje dolazi od domaćinstava koja „učestvuju“ u zagađenju sa 32 posto emitiranja čestica PM10.

Naredne godine će grad iz budžeta izdvojiti četiri miliona eura za konkretne mjere i aktivnosti kako bi se smanjila zagađenost u Skoplju. Između ostalog, subvencionirat će se javni prijevoz učenika, studenata i penzionera, te nabavit će se 50 autobusa na električni pogon.

Loše stanje je i u Bitoli, gdje su također prisutne velike količine PM10 čestica, kao i u Kičevu, Tetovu i drugim makedonskim gradovima.

Izvor: Agencije