Skoplje: Tužioci ispitali bivšeg šefa obavještajaca

Opozicija je najavila da će dio materijala koji nije objavljen predati specijalnom tužiocu. (Al Jazeera)

Tužilaštvo Makedonije počelo je objavljivati detalje iz istrage o prisluškivanju navodnih telefonskih razgovora državnog vrha, koje su objavljivali opozicioni socijaldemokrati.

U saopćenju navode da je riječ o 29 predmeta, u kojima su bivši i aktuelni Vladini dužnosnici osumnjičeni za izborne zloupotrebe, korupciju i kriminal te također, nezakonito prisluškivanje.

Već je obavljen pretres prostorija tajne službe, a ispitani su i bivši direktor Sašo Mijalkov i bivši dužnosnik uprave Goran Gruevski.

Mediji prenose da je Tužilaštvo otvorilo predmet i za ostala djela koja su navedena u takozvanim ‘medijskim bombama’ koje je objavila Socijaldemokratska partija Makedonije (SDSM) u okviru projekta „Istina o Makedoniji“.

Prva ‘medijska bomba’ objavljena je polovinom februara ove godine, ukupno ih je objavljeno 38 i sve su bile u vezi prisluškivanja pripadnika vlasti, opozicije, intelektualaca, akademika, novinara, pa i svećenika.

Specijalni tužilac 

Opozicija je najavila da će dio materijala koji nije objavljen predati specijalnom tužiocu.

Dogovorom četiri političke stranke, uz posredovanje međunarodne zajednice, predviđeno je da se do 15. septembra izabere specijalni tužilac za rad na predmetima nezakonitog prisluškivanja.

U opozicionom SDSM-u kažu kako državni tužilac Marko Zvrleski ne posjeduje ni moralni ni profesionalni kredibilitet da donosi odluke o ovim predmetima te da je upravo zbog toga dogovoreno da se odabere posebni tužilac.

„Dokazala se neprofesionalnost državnog tužioca Marka Zvrleskog, koji je na direktnoj vezi sa premijerom Nikolom Gruevskim. On uzalud želi pokazati da je navodno nešto počeo raditi. Pola godine nakon objave dokaza, snimaka prisluškivanja i podnesenih krivičnih prijava nije pokrenut nijedan postupak“, rekao je Petre Šilegov, glasnogovornik SDSM-a.

Iz vladajuće VMRO-DPMNE ocjenjuju da je SDSM poznat po tome što često mijenja stavove, pa tako i u ovom slučaju.

„Ako je do jučer bilo kritika da javno tužilaštvo ne preuzima nikakve aktivnosti, danas kritikuju to što preuzima aktivnosti u vezi sa ovim slučajevima. Javno tužilaštvo, kao poseban i nezavisan organ, kao i sve druge institucije, sudska vlast, parlament i Vlada, nadležni su da postupaju jedinstveno u skladu sa zakonima Republike Makedonije“, kazao je Ilija Dimovski iz VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije