Oglasi

Skoplje: Vlasti razmatraju zahtjev opozicije

Deset hiljada simpatizera opozicije, koji traže prijevremene parlamentarne izbore, demonstriralo protiv vladajuće VMRO DPMNE.

Vladajuća makedonska stranka VMRO DPMNE razmatra zathjev opozicije da se krajem marta s lokalnim izborima održe i vanredni parlamentarni.

Kako je iz Skoplja izvijestila repoterka Al Jazeere Milka Smilevska, sastanak je počeo u 21 sat u subotu, a po svemu sudeći, makedonski premijer i šef stranke Nikola Gruevski neće prihvatiti sve uvjete opozicije.

Opozicioni Savez za budućnost traži da budu smijenjeni ministri pravde, finansija i policije, te da u Izbornom zakoniku budu implementirane preporuke s posljednjih parlamentarnih izbora.

Masovne demonstracije

Ranije u subotu, više od 10.000 građana, pristalica Saveza za budućnost, demonstriralo je na ulicama Skoplja.

Građani iz cijele Makedonije su sudjelovali u Maršu protiv režimskih laži, kako je nazvan taj skup.

Marš je počeo ispred zgrade jedne privatne televizije. Demonstranti su se zadržali i ispred zgrade Vlade, a skup se završio pred sjedištem Makedonske radio-televizije.

Pristalice opozicije reagiraju zbog, kako kažu, neprofesionalnog izvještavanja pojedinih medija, koji su pod utjecajem VMRO DPMNE-a.

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Branko Crvenkovski, predvodio je protestni marš i pozvao građane da u što većem broju izađu na ulice, a vlast da raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

"Narod vam nije dao mandat da usred Sobranja tučete poslanike i novinare. Vi, poštovani, sa svojim postupcima 24. decembra, sami sebi ste oduzeli mandat i legitimitet. I jedino rješenje za ovu tešku političku krizu su novi prijevremeni parlamentarni izbori", kazao je Crvenkovski.

'Perilica za pare i mozgove'

Kako je kazala Smilevska, Crvenkovski je rekao da Vlada već sedam godina vlada "pomoću perlice za pare i pomoću perilice za mozgove".

Dodao je da će istina pobijediti, a da će se građani osloboditi straha koji vlada u zemlji.

Jedan građanin Skoplja, koji je izašao na demonstracije, je rekao: "Ovo je diktatura i ovako više ne možemo izdržati. Ja sam iz VMRO-a, formirali smo partiju, ali ne prihvatam ovakav VMRO. Zato ova vlast mora otići."

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.