S.Koreja: Voditeljica samo za važne vijesti

Više od 40 godina traje karijera Ri Chun-hee na Korejskoj centralnoj televiziji (Al Jazeera)

Televizijska zvijezda, voditeljica državne televizije Sjeverne Koreje Ri Chun-hee, uživa posebno povjerenje nacionalnog lidera Kim Jong-una, zbog čega je zadužena za prezentiranje najvažnijih vesti, poput one o novoj nuklearnoj probi održanoj u petak.

Ri Chun-hee je u petak nosila ružičasto-crnu narodnu nošnju Sjeverne Koreje dok je obavještavala građane Pjongjanga, a i cijelog svijeta, da je njena država provela test kojim je dokazano da posjeduju bojevu glavu, koja je dovoljno laka da je može ponijeti balistička raketa, prenosi AFP.

Iskusna voditeljica pri čitanju važnih saopćenja koristi pune nazive, poput “Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja je testirala bojevu glavu…”

Karijera duga 40 godina

Ova televizijska zvijezda, stara 70-ak godina, čita vijesti kad god se Sjeverna Koreja želi pohvaliti svojim najnovijim dostignućima, ili se treba prenijeti važno saopćenje. U tekstu pod nazivom “Šta znamo o Ri Chun-hee, najpoznatijoj ženi u Sjevernoj Koreji”, BBC navodi da je ona vijesnik vijesti poput nuklearnih proba, lansiranja raketa i upozorenja na “zlo sa Zapada”.

Više od 40 godina traje njena karijera na Korejskoj centralnoj televiziji, ističe britanska agencija, dok Južnokorejski Morning Post navodi da je po zanimanju glumica.

Voli roze boju, posebno korejsku narodnu nošnju, ali je nosila crno kada je, “uz puno emocija”, prenosila vijesti o smrti sjevernokorejskih lidera.

Ona je, naime, bila izabrana da objavi smrt osnivača Sjeverne Koreje Kima Il-sunga, a potom i njegovog sina Kim Jong-ila.

Vratila se iz penzije

BBC, također, ocjenjuje da je “dramatičnija od naših spikera”, odnosno da plače, viče i drži duge monologe, ali da govori “izričitim tonom u diktatorskom stilu” kada prenosi poruke lidera Pjongjanga.

Južnokorejski list podsjeća da je bila u penziji do januara ove godine, kada se vratila na nacionalnu televiziju, kako bi “entuzijastično objavila” da je Sjeverna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe.

Nedavno je, međutim, rekla u jednom dokumentarcu da se želi povući i posvetiti se obuci žena za posao spikera.

Izvor: Agencije