Skoro milion eura za sport u školama

Udovičić: Vraćanje školskog i univerzitetskog sporta na mjesto koje zaslužuju je na vrhu liste prioriteta (Al Jazeera)

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić rekao je u utorak kako je vraćanje školskog i univerzitetskog sporta na mjesto koje zaslužuju na vrhu liste prioriteta, zbog čega je namijenjeno dvostruko više novca nego prošle godine.

„Prvi put posle dužeg vremena ovo Ministarstvo se izborilo za više novca za te namene. Za sportske aktivnosti učenika i studenata, koje doprinose i fizičkom i mentalnom zdravlju naše mlade populacije, namenjeno je 113 miliona dinara (982.600 eura), što je skoro duplo više nego prošle godine“, rekao je Udovičić za agenciju Tanjug.

Besplatni treninzi

On je istakao da je za zdravlje nacije najvažnija briga o djeci i mladima.

„Upravo zato, kroz pojačanu finansijsku podršku u ovoj oblasti krećemo u borbu protiv tužne činjenice da su nam deca među najgojaznijima u Evropi, sa deformitetima poput krive kičme i ravnih tabana, a studentska populacija se skoro uopšte ne bavi fizičkim aktivnostima“, naveo je Udovičić.

On je istakao i to kako će Ministarstvo nastaviti sa projektom „Sport u škole“, koji podrazumijeva besplatne treninge za školsku djecu.

„Pokrenuli smo i inicijativu za vraćanje fizičkog vaspitanja na fakultete, kao i regionalnu saradnju u univerzitetskom sportu kroz univerzitetsku ligu u kojoj će se takmičiti studenti iz zemalja bivše Jugoslavije“, zaključio je Udovičić.

Izvor: Agencije