Škoti će uzeti sudbinu zemlje u svoje ruke

Škotski premijer Alex Salmond pozvao je građane da na septembarskom referendumu podrže raskid unije s Engleskom. Kazao je to u zaključnom govoru posljednje konvencije vladajuće stranke prije tog referenduma. Kampanju protiv otcjepljenja škotski premijer je ismijao.

“Glas za nezavisnost Škotske nije glas ni za stranku ni za premijera”, kazao je u zaključnom govoru na konvenciji Škotske nacionalne stranke Salmond.

Pozvao je Škote da 18. septembra raskinu 307 godina staru britansku uniju te sudbinu zemlje uzmu u svoje ruke.

“To je glas za vladu koja će kontrolirati poreze, ekonomiju, socijalnu sigurnost, zapošljavanje, prihode od nafte i plina, kao i evropsku politiku i niz drugih područja trenutno pod kontrolom Westminstera”, poručio je škotski premijer.

Neodlučnih 15 posto

Prvi put u 80-godišnjem postojanju Škotska nacionalna stranka ima mogućnost ostvariti svoju težnju – nezavisnost. Prema istraživanjima, snage za nezavisnost i protiv nje prilično su ujednačene te sad predstoji utrka za glasovima 15 posto neodlučnih.

“Oči svijeta u septembru bit će uprte u nas, pažljivo prateći šta ćemo učiniti. Riješimo to nakon glasanja. Zadržimo oči svijeta na Škotskoj – ne zbog referenduma, nego da s divljenjem prate šta gradimo – novu i bolju zemlju”, kazao je Salmond.

Kako bi pridobio glasače političkih suparnika, Salmond obećava osnivanje svestranačkog škotskog tima nakon referenduma. Za kampanju protivnika otcjepljenja kaže da je smiješna, jadna i dosadna. Protivnici nezavisnosti smatraju kako su Britanci uspješniji, ujedinjeni – i na finansijskoj i na međunarodnoj sceni. Zagovornici otcjepljenja tvrde kako će Škotskoj, bogatoj naftom, biti bolje samoj.

Izvor: Al Jazeera