Škoti traže novi referendum, London protiv

Vladajuća Škotska nacionalna stranka i njena čelnica Nicola Sturgeon zagovaraju otcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva (Reuters)

Glasnogovornik premijerke Velike Britanije Therese May izjavio je u srijedu kako Vlada ne vjeruje da bi trebalo biti drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

On je tako prokomentirao pisanje škotskog lista Courier, koji je objavio kako May vjeruje da će predsjednica Vlade Škotske Nicola Sturgeon za dvije sedmice zatražiti novi referendum o nezavisnosti, dodajući kako britanska premijerka privatno radi na strategiji kako se time baviti, prenosi Reuters.

May je u srijedu izjavila kako Škotska, ako bi proglasila nezavisnost od Londona, ne bi bila dio Evropske unije.

Interesi škotske strane

Navodi se kako je May tako reagirala na pitanje neimenovanog poslanika Škotske nacionalne partije, koji je od predsjednice britanske vlade tražio da se izjasni da li bi pokrenula proces izlaska Velike Britanije iz EU-a i u slučaju da na nivou Ujedinjenog Kraljevstva ne postoji saglasnost o tome.

“On konstatno spominje interese Škotske unutar EU-a – nezavisna Škotska ne bi bila u EU-u”, poručila je May.

Reuters podsjeća kako je većina građana Škotske podržala ostanak u EU-u na prošlogodišnjem referendumu o Brexitu, a da SNP, koji je vladajuća stranka u Škotskoj, navodi kako bi nakon neuspješnog referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine trebalo biti novog izjašnjavanja o tom pitanju.

Izvor: Agencije