Škoti uvjereni u uspjeh referenduma

Prvi ministar Alex Salmond (desno) i njegova zamjenica Nicola Sturgeon ne sumnjaju u odluku glasača (Reuters)

Vlada Škotske uvjerena je da će građani na referendumu izglasati nezavisnost i već je objavila program prelaska na nezavisni status i odredila Dan nezavisnosti.

Referendum je planiran za jesen 2014. godine.

Parlament Škotske za sada nije utvrdio nacrt zakona o plebiscitu. To će biti učinjeno u martu ove godine.

Autori plana nezavisnosti polaze od toga da će se suverena škotska nacija “pojaviti” u martu 2016. godine.

Dan nezavisnosti će, najvjerovatnije, biti 25. mart. Tog dana 1707. godine, poslije unije s Engleskom, bio je raspušten škotski Parlament.

Britanski argumenti

Zvanični London smatra da separatisti iz Škotske, odnosno nacionalne partije, “previše žure” i da u svojoj žurbi kriju probleme koji će se obrušiti na ovaj dio Velike Britanije poslije “razvoda”.

Jedna je stvar nezavisnost u političkim debatama, ali sasvim druga realna nezavisnost, izjavio je Michael Moore, ministar za poslove Škotske u konzervativnom kabinetu Davida Camerona.

“Ljudi trebaju znati šta će nezavisnost značiti za škotsku ekonomiju. Smatramo da ćemo biti jači ako ostanemo dio Ujedinjenog Kraljevstva”, navodi Moore, koji je Škot.

Moore kaže da će Škoti ako ostanu u okviru Ujedinjenog Kraljevstva imati veće mogućnosti i jaču sigurnost.

Narednih sedmica Vlada Velike Britanije će predstaviti svoje argumente i mišljenje eksperata.

‘Gotova stvar’

Međutim, rukovodstvo Škotske, nacionalne partije i autonomne vlade okončanje 300-godišnjeg “britanskog ropstva” smatraju kao skoro gotovu stvar.

Nema nikakve sumnje da će Škoti glasati za nezavisnost, izjavila je zamjenica prvog ministra Škotske Nicola Sturgeon.

“S nestrpljenjem očekujem početak kampanje o suštini problema. Mi smo u stanju uvjeriti Škote da kažu ‘da’ nezavisnosti. Mi smo u stanju izgraditi takvu Škotsku čije formiranje tražimo”, ističe ona.

Sadašnje ankete još ne pokazuju da je dostignuta kritična većina – viša od 50 posto – za nezavisnost.

Mediji navode da Škoti nisu “najnemirniji separatisti u Evropi”.

Početkom ove godine sve su pretekli Katalonci. Parlament Katalonije u januaru je proglasio regiju “suverenim političkim i pravnim subjektom u sastavu Španije“.

Barcelona se priprema za provođenje referenduma o pitanju odvajanja od “metropole” naredne godine. Govori se da upravo iskustvo Katalonije potiče pristalice potpune škotske samostalnosti.

Separatistički pokreti i stranke djeluju u ukupno 29 zemalja u Evropi. Posebno su jaki u Velikoj Britaniji, Španiji i Belgiji.

Izvor: Agencije