Škoti žele i Veliku Britaniju i EU

Nezavisnost Škotske je ponovo došla na dnevni red (AP)

Nekoliko tisuća ljudi prodefiliralo je ulicama Glasgowa zahtijevajući održavanje drugoga referenduma o neovisnosti Škotske, nakon odluke Britanaca o napuštanju EU-a, izvijestio je AFP.

Velika Britanija se na referendumu 23. lipnja s 52 posto glasova odlučila za izlazak iz EU-a, a Škotska je sa 62 posto bila za ostanak u bloku, što je potaknulo nagađanja o škotskoj neovisnosti.

Nakon mimohoda prosvjednici su se okupili na glavnome trgu u središtu grada.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon kazala je odmah poslije Brexita o potencijalnome drugom referendumu o neovisnosti da je to pitanje “na stolu”.

“Ako mislimo da naši interesi ne mogu biti zaštićeni u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, neovisnost bi trebala biti jedna od opcija”, rekla je Sturgeon.

Škotska premijerka istaknula je da je ishodom britanskog referenduma, na kojem se većina birača odlučila za izlazak iz EU-a, nezavisnost Škotske ponovo došla na dnevni red tvrdeći da su ti rezultati promijenili političku sliku glede mogućeg odcjepljenja Škotske.

Nezavisnost odbačena 2014.

No, najnovija anketa, objavljena u subotu, pokazuje da 53 posto Škota želi ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok 47 posto podržava nezavisnost. Čak i na upit bi li radije ostali u EU, a napustili Ujedinjeno Kraljevstvo, 46 posto od 10.000 ispitanika je odgovorilo da želi ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tek 37 posto ih je kazalo da žele nezavisnu Škotsku unutar EU-a.

Škoti su 2014. na referendumu odbacili nezavisnost s 55 naspram 45 posto, no od tada je Škotska nacionalna stranka, koju predvodi Sturgeon, stalno jačala i na izborima za britanski parlament osvojila 56 od 59 mjesta.

Sturgeon je najavila da će početi raditi na pitanju škotske neovisnosti kao opcije, zavisno od ishoda pregovora britanske premijerke Therese May  s Bruxellesom o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a.

Izvor: Agencije