Škotima odobren referendum za nezavisnost

Škoti žele da se referendum održi 2014. godine, na sedamstotu godišnjicu Bitke za Bannockburn, ključne pobjede nad Englezima (Getty Images)

Britanska vlada je saopćila u utorak da će Škotima omogućiti da se izjasne žele li prekinuti svoje višestoljetne veze s Engleskom.

Vlada premijera Davida Camerona saopćila je da će otkloniti zakonske prepreke kako bi Škotima omogućila da glasaju da li njihova zemlja treba postati nezavisna po prvi put nakon Zakona o ujedinjenju iz osamnaestog stoljeća, kojim su Škotska i Engleska spojene u Veliku Britaniju.

‘Ogromna odluka’

Ali zauzvrat, Cameron, koji se protivi raspadu Velike Britanije – a  koja također uključuje Vels i Sjevernu Irsku –  traži od Škota da se izjasne što ranije.

Kako izvještava AP, Cameron je kazao da su investitori zabrinuti zbog planova škotskog lidera Alexa Salmonda da odgodi glasanje na nekoliko godina, te da to šteti britanskoj ekonomiji.

Salmond, šef škotske poluautonomne vlade, već odavno zagovara nezavisnost kako bi njegova zemlja imala veću kontrolu nad bogatim rezervama nafte i prirodnih gasova u Sjevernom moru.

Njegova separatistička Škotska nacionalna stranka insistira da je dobivanje autonomije  po pitanju poreza i politike potrošnje garancija za ekonomski uspjeh, po uzoru na zemlje poput Norveške, koja je prodajom svojih energetskih rezervi finansirala isplatu državnih penzija.

„Ovo je ogromna odluka za Škotsku. To je potencijalno najveća odluka koju ćemo kao nacija donijeti u 300 godina“, kazao je on.
Salmond je naglasio da Cameron ne smije odlučivati kada bi se referendum trebao desiti.

„Neće nas progoniti niti gaziti torijevski premijer u Londonu“, kazao je on prilikom posjete naftnom postrojenju u istočnoj Škotskoj.

Ograničena autonomija

Otkako je Škotska glasala u korist osnivanja lokalnog zakonodavnog tijela 1997. godine, njen parlament donosi autonomne odluke o obrazovanju, zdravstvu i pravosuđu, te može vršiti neznatne korekcije poreza na prihod.

London odlučuje o svim pitanjima koja se tiču cijele Britanije – uključujući odbranu, energiju i međunarodne odnose.

Druge nacije Velike Britanije također imaju administracije s ograničenim ovlaštenjima.

U Velsu je 1997. uspostavljen Zastupnički dom , dok je to u Sjevernoj Irskoj učinjeno 1998 nakon primirja.

Salmond optužuje Camerona da zagovara rani referendum u Škotskoj kako bi otklonio mogućnost raspada Velike Britanije.

Cameron i britanski vođa opozicije, laburist Ed Miliband, planiraju voditi kampanju protiv škotske nezavisnosti.

Škotska vlada je saopćila kako želi da se referendum održi na jesen 2014.

„Ako ćemo ovo uraditi kako treba, to je datum prema kojem se trebamo ravnati“, kazao je Salmond.

Spor oko pitanja

Te godine grad Glasgow je domaćin Igara Komonvelta, a Škoti tada označavaju sedamstotu godišnjicu Bitke za Bannockburn, ključne vojne pobjede nad Engleskom.

Zamjenik britanskog šefa trezora Danny Alexander, koji u Westminsteru predstavlja škotski okrug, kazao je da će se referendumom izbjeći „godine pravnog sporenja“.

„Mislim da su Škotskoj bitniji poslovi, investicije i rast, nego čekanje godišnjice srednjevjekovne bitke kao odlučujući faktor o vremenu održavanja refrerenduma“, kazao je Alexander.

Cameron je sugerirao da se na referendumu glasači trebaju imati samo dvije opcije – nezavisnost ili status quo.

Odbio je zahtjeve za treću opciju, prema kojoj bi Škotska imala kontrolu nad svim odlukama osim po pitanju vanjske politike i odbrane.

Salmond nije odbacio i treću opciju, ali je dodao da će njegova stranka podržavati potpunu nezavisnost.

On je dodao da će Škotska, ukoliko ostane nezavisna, zadržati Kraljicu Elizabeth II kao državnog poglavara, te barem privremeno, zadržati britansku funtu.

Izvor: Agencije