Škotska: Nezavisnost i strah za radna mjesta

Nakon što je najveći ratni brod Velike Britanije svečano pušten u more, sve je više pitanja o troškovima tog projekta, ali i tisućama radnih mjesta u Škotskoj koja je omogućilo britansko Ministarstvo obrane. Radna mjesta bit će dovedena u pitanje ako Škotska na referendumu u rujnu izglasa neovisnost.

“Dajem naziv ovom brodu ‘Quenn Elisabeth’. Neka je čuva Bog i sve koji plove njome” – tako je britanska kraljica Elisabeth imenovala novi i najveći ratni brod, 280 metara dug nosač zrakoplova, veličine tri nogometna igrališta i težak čak 65.000 tona.

Više britanskih brodogradilišta sudjelovalo je u proizvodnji, ali ne bez kontroverzi. Za gradnju je bilo potrebno pet godina, a prvobitni proračun je sa 7,8 milijardi eura udvostručen. Nakon što je brod završen, postavlja se pitanje šta će biti sa 4.000 osoba koje su radile na njegovoj gradnji u Škotskoj, naročito ako ta zemlja izglasa neovisnost. Međutim, škotski premijer Alex Salmond odbacuje te brige.

“To brodogradilište postoji već 100 godina i postojat će i narednih 100 [godina], kako bi se i dalje pravili nevjerojatni brodovi. Pogledajte samo Norvešku i tone brodova koje oni rade. Ako mogu oni, može i Škotska, pogotovo zato što nećemo biti u milosti Londona”, kaže Salmond.

Glasgow – centar brodogradnje

Ali, s investicijom od pola milijarde funti u Glasgow, britanski premijer David Cameron je odlučan da Škotsku zadrži u Velikoj Britaniji.

“Da budemo jasni. Ako se očuva zajedništvo Velike Britanije, a nadam se da hoće, Glasgow će nastaviti biti središte britanske brodogradnje”, rekao je premijer.

Referendum za neovisnost zakazan je za 18. rujna, a njegovi protivnici za sada su u većini. Analitičari vjeruju da je za neovisnost potrebno dodatno uvjeravanje građana.

“Mislim da je problem s glasom ZA to što još postoji previše pitanja u vezi s budućom poreznom politikom i valutom. Zbog toga kompanije ne znaju kakva će biti buduća poslovna klima u kojoj bi mogli planirati svoje poslovanje”, kaže ekonomski analitičar Alistair McCaig.

Nosač zrakoplova “Queen Elisabeth” je samo jedan od dva ratna broda te vrste koja će zaploviti iz škotske luke. Gradnja drugog broda planirana je u idućih nekoliko godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije