Škotska smijenila selektora Leveina

Levein je dužnost škotskog selektora preuzeo u decembru 2009, a u nešto manje od tri godine u 12 utakmica je upisao tek tri pobjede (Reuters)

Izvršni odbor Škotskog nogometnog saveza (SFA) je na sastanku u ponedjeljak odlučio otkazati saradnju dosadašnjem selektoru Craigu Leveinu (48), nakon lošeg ulaska u kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo (SP) 2014. godine u Brazilu.

Škotska je u prve četiri utakmice skupine A evropske zone osvojila samo dva boda te se nalazi na posljednjem mjestu u skupini i već sada zaostaje osam bodova za vodećima Belgijom i Hrvatskom, pa će gotovo sigurno četvrti put zaredom propustiti nastupiti na SP-u.

To će Škotima biti osmo veliko natjecanje, SP ili EURO, na koje se neće kvalificirati (posljednji su put igrali na SP-u 1998. godine u Francuskoj).

Pritisak javnosti

Nakon dva uvodna remija, protiv Srbije i Makedonije u septembru, Škotska je izgubila oba susreta u oktobru, na gostovanjima kod Walesa i Belgije, pa je škotska javnost izvršila veliki pritisak tražeći smjenu neuspješnog stratega.

Levein je dužnost škotskog selektora preuzeo u decembru 2009. godine, a u nešto manje od tri godine vodio je ekipu u 12 natjecateljskih utakmica, u kojima je upisao tek tri pobjede.

Igrači su otvoreno stali na Leveinovu stranu, pa je tako veznjak Stoke Cityja Charlie Adam vijest o smjeni komentirao riječima: “Nevjerovatno. Škotske novine su dobile što su htjele.”

Kao najveći kandidat za novog škotskog selektora slovi Gordon Strachan, a spominje se i Alex McLeish.

Izvor: Agencije