Škotski parlament protiv Brexita

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon više je puta zahtijevala da se interesi Škotske uzmu u obzir prilikom predstojećih pregovora o Brexitu (Reuters)

Škotski parlament glasao je danas protiv plana britanske premijerke Therese May o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, što je simboličan, neobavezujući glas koji naglašava podijeljenost četiri nacije Ujedinjenog kraljevstva u vezi sa Brexitom, prenosi Reuters.

Ipak, Engleska i Vels odlučili su se za napuštanje EU-a na referendumu održanom u junu prošle godine, dok je većina birača u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj bila protiv.

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon više je puta zahtijevala da se interesi Škotske uzmu u obzir prilikom predstojećih pregovora o Brexitu, kao i da Škotska mora imati izbor u vezi s održavanjem novog referenduma o nezavisnosti.

“Ovo glasanje ključni je test za to da li se sluša glas Škotske”, rekla je ona.

Glasanje britanskih zastupnika

Britanski zastupnici glasat će o dogovoru koji će s EU-om postići premijerka May o Brexitu, ali ako oni odbace dogovor, Velika Britanija neće ponovo pregovarati s EU-om, saopćila je britanska vlada u utorak.

Saopćenje odražava stajalište premijerke da je “nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora”, ocjenjuje Reuters.

Budući da će Britanija izaći iz EU-a bez obzira na ishod glasanja u Parlamentu o konačnom dogovoru o Brexitu, dio zastupnika smatra kako će njihovo glasanje biti isključivo simbolične naravi.

Upitan hoće li Vlada ponovo pregovarati s EU-om ako Parlament odbaci dogovor, državni sekretar za Brexit David Jones rekao je:

“Ne mogu zamisliti veći signal slabosti od toga da ovaj dom pošalje Vladu nazad Uniji i kaže da želi da se još pregovara.”

May je obećala aktivirati član 50. Lisabonskog ugovora prije 31. marta, čime će početi dvogodišnji proces pregovora o izlasku iz EU-a.

Izvor: Agencije