Škotskoj potreban jasan izbor na referendumu

Cameron tvrdi da unija s Engleskom Škotsku čini snažnijom, sigurnijom, bogatijom i boljom (Reuters)

Škotskim glasačima mora se na referendumu dati “jasan izbor” između nezavisnosti i ostanka u sastavu Velike Britanije, bez iznošenja treće opcije, saopćeno je iz britanskog Doma lordova.

Baronesa Margaret Jay, predsjedavajuća ustavne komisije Doma lordova, izrazila je stav gornjeg doma britanskog parlamenta nakon što je britanski premijer Davida Cameron najavio mogućnost odobravanja veće samostalnosti Škotskoj u zamjenu za odbacivanje nezavisnosti.

Baronesa Jay je rekla da je zakonski nemoguće da škotski parlament unilateralno organizira referendum o nezavisnosti.

Poreski sistemi

“Mi smo čvrstog stava da bilo kakav referendum koji bude održan mora ponuditi jasan izbor između potpune nezavisnosti i statusa quo. Treća opcija, tzv. ‘devolucija-max’ je očigledno nešto o čemu svoj stav mora izraziti svaki dio Ujedinjenog Kraljevstva, jer u protivnom postoji mogućnost da se uspostave različiti i konkurentni poreski sistemi“, kazala je Baronesa Jay, a prenosi britanska agencija Press Association.

Treća opcija podrazumijeva da škotski parlament treba biti odgovoran za sve zakone, poreze i dažbine u Škotskoj.

U četvrtak, Cameron je emotivno pozvao Škote da ne organiziraju referendum te im ponudio više samostalnosti u zamjenu za odbacivanje nezavisnosti.

“Bolji zajedno”

Cameron se za očuvanje tristogodišnje unije založio u škotskoj prijestolnici, a u govoru prepunom sentimentalnih historijskih referenci utvrdio je da je Škotskoj bolje u uniji s Engleskom.

“Ta unija Škotsku čini snažnijom, sigurnijom, bogatijom i boljom”, rekao je on poslovnim čelnicima.

“Naravno, Škotska može i sama. Mogla bi i Engleska, ali mnogo smo bolji zajedno”, rekao je on.

Upozorio je Škotsku da joj samoj prijeti nesigurna ekonomska budućnost.

U intervjuu za BBC, Cameron je kasnije rekao: “Ako Škotska želi ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, onda postoje dalje opcije devolucije”.

Škotski premijer Alex Salmond, vođa škotska Nacionalne partije, obećao je referendum prije pobjede na parlamentarnim izborima prošle godine.

Izvor: Agencije