Škotskoj se moraju povećati nadležnosti

Škoti su se 2014. godine sa 55 posto glasova odlučili za ostanak u Velikoj Beritaniji (EPA)

Državni sekretar Škotske Alistair Carmichael je istakao da je vrlo zadovoljan rezultatom referenduma o nezavisnosti održanog u Škotskoj 18. septembra.

On je izjavio da je i prije samog održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske bilo poznato da većina stanovnika te zemlje želi da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva, javlja Anadolija.

“Vrlo sam zadovoljan rezultatom referenduma, te ponosan sam što sam iz Škotske. Uvijek sam vjerovao da je ustavni poredak najbolje rješenje za sve”, rekao je Carmichael.

Škotski političar je kazao, da je ovaj izhod pozitivan za sve stanovnike Velike Britanije i da je vrlo značajno da Velika Britanija ostane članica Evropske unije.

Svi lideri žele ostati dio Evropske unije

Prema njegovom mišljenju, svi lideri partija u Velikoj Britaniji žele ostati dio Evropske unije.

“Kao član Liberalnih demokrata, sretan sam što sam pobornik EU-a i što se nalazim u toj zajednici”, objasnio je on.

Jedini način da se održe dobri odnosi sa vladom iz Londona, je da se Škotskoj povećaju nadležnosti kroz ustavne reforme, kao što je i ranije obećano, istakao je Carmichael.

Inače, većina građana Škotske koji su izašli na referendum o nezavisnosti 18. septembra odlučili su da Škotska ostaje u Ujedinjenom kraljevstvu.

Referendum je po mnogima bio prva ozbiljnija prijetnja uniji dugoj 307 godina.

Cijeli svijet je s nestrpljenjem čekao njegove rezultate s obzirom na separatističke težnje određenih grupa s kojima se suočava veliki broj zemalja.

Na referendumsko pitanje, “Treba li Škotska postati nezavisna zemlja”, 55,3 posto Škota, odnosno više od dva miliona birača, je reklo “ne”.

Premijer Škotske Alex Salmond objavio je da podnosi ostavku na tu funkciju te poziciju vođe Škotske nacionalne partije (SNP) nakon što su Škoti na referendumu glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Izvor: Agencije