Skraćen mandat bh. vojnicima u Afganistanu

Ove godine je 45 pripadnika međunarodnih koalicionih snaga ubijeno od strane njihovih afganistanskih partnera (AFP)

Bosna i Hercegovina će skratiti mandat svojim vojnicima u misiji u Afganistanu sa 14 na 7 mjeseci zbog pogoršane situacije u toj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pojasnio je da su do sada mandati produžavani za dvije rotacije (14 mjeseci).

“Predsjedništvo je ovu odluku donijelo radi zaštite bh. vojnika, a na osnovu informacija da je stanje u Afganistanu sve teže i teže. Predsjedništvo će u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH obaviti sveobuhvatnu raspravu o stanju u Afganistanu”, kazao je Radmanović.

Pitanje povlačenja

Na pitanje da li je moguće da BiH donese odluku o povlačenju svojih snaga iz Afganistana, Radmanović je kazao da nije nemoguće da se to desi, naravno, ukoliko situacija u Afganistanu bude nalagala takvu odluku.

Ranije ove sedmice Hrvatska je ispratila 306 vojnika u misiju NATO-a u Afganistanu.

Kao u prethodnim misijama, u ovoj, također, učestvuju vojnici partnerskih država iz regije – Albanije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Odlukom Hrvatskog sabora, prošle i ove godine u Afganistanu je učestvovalo do 350 vojnika.

Početkom iduće godine počinje sistemsko smanjenje, a do kraja 2013. u misiji ISAF-a Hrvatska će učestvovati s najviše 250 vojnika.

Učestali napadi

Kako je Al Jazeera ranije izvijestila, ove godine znatno je povećan broj napada na međunarodne vojnike od strane pripadnika afganistanskih Nacionalnih snaga sigurnosti.

Ove godine je 45 pripadnika međunarodnih koalicionih snaga ubijeno od strane njihovih afganistanskih partnera  u takozvanim napadima “zelenih na plave”, odnosno napadima iznutra, u odnosu na 35 ubijenih u 2011. godini i 20 mrtvih u 2010.

Ranije ovog mjeseca Vlada u Kabulu je održala, kako su ga sami nazvali, “vanredni sigurnosni sastanak”, kako bi raspravili i analizirali dokaze o napadima koji su uzrokovali smrt 17,5 posto žrtava na strani koalicionih snaga u 2012.

Stručnjaci smatraju da su mogući uzroci napada činjenica da su plate lokalnih vojnika male, te nepovjerenje i nezadovoljstvo vlastima u Kabulu.

Izvori: Al Jazeera i agencije